Veilig fietsen in het voorjaar met AGU Spring/Summer ’23

door

Fietsen in het voorjaar blijft onvoorspelbaar. ‘Maart roert zijn staart’ en ‘april doet wat hij wil’. Niet voor niets, want in maart dit jaar was de laagst gemeten temperatuur -7,6°C, op het hoogtepunt tikte het kwik 18ºC aan. Met 98 mm was het ook nog eens een zeer natte maand. Kortom, het voorjaar is wisselvallig. Voor een fietser brengt dat extra uitdagingen met zich mee. Opletten voor schuivers, ander wegverkeer én het kiezen van de juiste kleding. In dit artikel duiken we in de nieuwe AGU Spring Summer Collectie van 2023.

De fietsuitdagingen van het voorjaar

Het wisselvallige weer brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Een nat wegdek verlengt de remweg. Putdeksels en bewegwijzering kunnen spiegelglad worden en de weg kan hier en daar bedekt zijn met modder en blad. Naast het advies deze plekken op de weg te vermijden en een defensieve rijstijl aan te meten, kan het gebruik van schijfremmen en een lagere bandenspanning het risico op een ongecontroleerde schuiver verkleinen. En soms zit je zo lekker in je voorjaarsrit dat je bij schemering naar huis fietst. Je ziet niet alleen minder, je bent ook minder goed zichtbaar. Genoeg punten om rekening mee te houden.

Al deze factoren vragen van jou als fietser extra aandacht. Aandacht die je alleen kunt bieden wanneer je zelf lekker op de fiets zit. Een juiste outfit kan je hierbij helpen. Dat kan met het wisselvallige weer in het voorjaar een flinke uitdaging zijn. Je wilt goed op temperatuur blijven, ook na een regenbui, en daarnaast wil je niet na het eerste klimmetje zeiknat van het zweet op de fiets zitten. Waterdichte, waterafstotende en ademende kleding is dus onmisbaar.

Fotocredit: AGU

AGU Spring Summer collectie ’23

AGU biedt met zijn nieuwe Spring Summer collectie wellicht de oplossing. Innovatieve ontwikkelingen, gebaseerd op de performance wear van Team Jumbo-Visma, zou bescherming moeten bieden tegen alle weersomstandigheden. Wij kregen de Rain Jersey en Rain Bibshort om te testen. Wij delen graag onze ervaringen.

AGU Rain Bibshort voor goede zichtbaarheid

We beginnen met de Bibshort. Bij een eerste blik op de broek valt meteen de reflecterende print op. Iets wat je vandaag de dag niet vaak ziet op een bibshort, maar zeker de nodige stijl en veiligheid met zich meebrengt. De broek is gecoat met DWR, wat een waterafstotend effect heeft en ervoor zorgt dat de regendruppels er vanaf parelen. Vers uit de verpakking voelt de broek solide aan. De pasvorm, in mijn geval maat L (196cm), valt goed. De schouderbanden zitten licht rond de schouders en zorgen er voor dat de bib goed op zijn plek blijft zonder teveel te ‘trekken’ aan de schouders. Tijdens een eerste rit bewijst de zeem zijn kwaliteit. Zacht genoeg om comfortabel te zitten en stevig genoeg om contact te houden met de fiets voor de nodige feedback. Na een rit van 2 uur zit de bib nog netjes op zijn plaats en eventuele drukplekken blijven achterwege. De broek ademt goed, maar isoleert niet. Dat zal in het vroege voorjaar wat fris aanvoelen, maar betekent wel dat je ‘m tijdens de zomermaanden ook prima kunt dragen.

AGU Rain Jersey ademend en waterdicht fietsshirt

De ademende Rain Jersey, gemaakt van eVent DC Stretch materiaal met getapte naden, claimt extreem ademend, wind- en waterdicht te zijn. Ook hier is, net als bij de Bibshort, gebruik gemaakt van reflecterende details. Met 80kg en 196 cm zit maat L het beste. De jersey sluit goed aan en de flexibele stof zorgt ervoor dat je genoeg bewegingsruimte hebt.

De grootste test voor het shirt is het ademend vermogen in combinatie met zijn waterdichtheid. Met een ademend vermogen van 30.000 g/m2/24u en een waterkolom van 8.000 mm belooft het veel goeds. Reden voor ons om de proef op de som te nemen. Tijdens de testrit was het 12°C, regende het licht en werd afwisselend met een hoge en lage intensiteit gefietst. Wat opvalt is dat de jersey, in tegenstelling tot een regenjack, het vocht inderdaad beter afvoert. Bij hoge intensiteit kun je merken dat het wat minder goed ademt dan een normale jersey, maar het broeierige gevoel van een regenjack zonder ademend vermogen, achterwegen blijft. Ook houd het de regen goed buiten, waardoor het lichaam op temperatuur blijft. De jersey heeft korte mouwen, wat vooral op de warmere dagen lekker is. Op koudere ochtenden kun je het shirt prima combineren met armstukken die je later op de dag weer af kunt doen.

Fotocredit: AGU

Conclusie

Het ademend vermogen is een zeer welkome ontwikkeling waar je niet meer van terug wilt. De jersey met korte mouwen kan eventueel als regenjack worden meegenomen of gedragen worden tijdens de frisse ochtenduurtjes om rustig op te kunnen warmen. Al met al, een kwalitatief hoogwaardige set regenkleding met een uniek reflecterend design. Ideaal om tijdens de voorjaarsregenbuitjes goed zichtbaar en warm te blijven.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.