Ooit gehoord van bikepacking? Het is een combinatie tussen backpacken en fietsen. En daarmee de moderne versie van een fietsvakantie. Bikepacken maakt de laatste jaren een echte opmars, want er zijn maar weinig alternatieven die zo’n vorm van vrijheid geven. En met de opkomst van de elektrische fiets, is bikepacken een stuk makkelijker geworden. We geven je de beste tips zodat jij het maximale uit jouw bikepacking vakantie kan halen. In eigen land óf gewoon overal ter wereld. Zolang je de juiste voorbereiding en spullen maar hebt!
Bikepacken doe je zo
Het mooie aan bikepacken is dat je op elk niveau kan instappen. In theorie zou je het zelfs op een oude omafiets kunnen doen. We focussen ons nu op de e-bike, want dan kan je toch wat comfortabeler en langere afstanden reizen. Maar met een e-bike loop je wel weer tegen nieuwe uitdagingen aan. Zoals bijvoorbeeld een volle accu en eventueel onderhoud. We sommen de belangrijkste dingen op, zodat jij jouw bikepacking avontuur goed van start gaat.
Bikepacken met een e-bike
Bij de aanschaf van een e-bike zit je misschien niet meteen te denken aan een bikepacking avontuur. Je koopt daarom waarschijnlijk niet meteen een accu waar je zo ver mogelijk mee kan rijden. Vaak is jouw daily commute niet heel ver en af en toe trap je wat kilometers weg. Voldoende dus voor een basis accu, maar misschien niet genoeg voor een langere afstand. Zorg er dus voor dat je weet waar je jouw accu op kan laden. Soms is dat onderweg, maar kies ook overnachtingsplekken uit waar je even kan stekkeren. Zo kunnen jij en jouw accu weer vol energie de volgende dag tegemoet.
Route of free-wheelen
Er zijn verschillende soorten backpackers en reizigers en daarom ook verschillende vormen van het maken van een reis. De een plant de reis volledig tot in de puntjes, terwijl de ander helemaal free-wheelt. Bedenk vooraf goed wat je graag wil doen. Dus stippel een route uit met bijvoorbeeld een app zoals Komoot, fiets een knooppunten-route of fiets gewoon zonder eindbestemming. Hou er bij een elektrische fiets wel heel erg rekening mee dat jouw accu stroom nodig heeft. Zonder trapondersteuning wordt het een pittige kluif, dus weet waar de oplaadpunten zijn.
Weersinvloeden
Bikepacken kan je door weer en wind doen. Of je daar op zit te wachten, is de vraag. Gelukkig kan je jouw reis vaak ook goed plannen en jezelf en jouw fiets goed beschermen tegen weersinvloeden. Zorg er zelf voor dat je goede kleding hebt, zodat een klein beetje regen je niet tegenhoudt. Maar ook jouw fiets verdient de juiste aandacht, zo gaat jouw accu van de e-bike veel korter mee als hij vol in de zon staat of juist als het koud is. Probeer de accu of de fiets daarom altijd strategisch te parkeren.
Bikepacking gear
Naast een fiets, staat de gear die je meeneemt helemaal open. De ene bikepacker overnacht graag in hotels of bed & breakfasts, terwijl de echte avonturiers liever kamperen. Zorg er vooraf dus voor dat je weet wat je gaat doen. De hele tijd een tent meenemen, maar vervolgens niet gebruiken is zonde van de ruimte en het gewicht. Cruciaal zijn goede fietstassen, zodat je jouw bagage makkelijk kan meenemen en je jezelf niet een breuk sjouwt.
Je fiets onderhouden
Waarschijnlijk denk je er tijdens het bikepacken niet aan, maar zorg goed voor jouw fiets. Door jouw (e-)bike te onderhouden en schoon te maken, voorkom je slijtage. Dus af en toe zeker even het zand en de modder van de fiets halen en je ketting smeren. Zo loopt jouw bikepacking-trip de gehele tijd gesmeerd.