Bikepacken op een ander continent? Zo bereid je je voor

door

In dit artikel neem ik je mee in mijn voorbereiding naar een verre fietsbestemming. Van het kiezen van de juiste fiets, het plannen van de route tot het meenemen van je fiets in het vliegtuig. Zelfs de gadgets die niet mogen ontbreken op je paklijst komen aan bod. Ik gebruik mijn 5-weekse bikepacking trip in Zuid-Afrika als inspiratie. Hopelijk helpt mijn aanpak jou om je onvergetelijke reis voor te bereiden.

Wat kun je in dit artikel verwachten:

Fiets clinic geven in Zuid Afrika

Je verlangt enorm naar een volgend bikepacking avontuur, maar wel op een warme bestemming. Kamperen vind je fantastisch, maar je hebt geen zin om een natte tent op te zetten. Het is winter in Europa dus je zoekt het daarom op een ander continent. Wat de reden ook is, soms wil je verder weg om grootste avonturen te beleven. Met een paar simpele tips ga je zorgeloos op reis.

De keuze van je fiets

Het type fiets voor een fietsreis hangt af van de aard van de reis en de omstandigheden waarin je wilt fietsen. Ik zal niet te veel uitweiden wat de verschillende specificaties zijn van de verschillende type fietsen, maar wel waarom ik juist heb gekozen voor een gravelbike tijdens mijn bickepacking reis in Zuid-Afrika. Vermijd je net als ik graag geasfalteerde wegen, wil je je eigen camping uitrusting meenemen en kun je het niet laten om soms even flink op de pedalen te staan, dan is een gravelbike over het algemeen een uitstekende keuze. Met name vanwege de veelzijdigheid en het vermogen om op verschillende terreinen te rijden.

Fietsvakantie ander continent set up fiets

Wat is een gravelbike?

Een gravelbike is ontworpen voor off-road rijden, inclusief grindpaden, onverharde wegen en licht technische singletracks. Hij heeft bredere banden dan een racefiets en een meer ontspannen geometrie, waardoor hij comfortabeler is tijdens langere ritten. Bovendien hebben gravelbikes bevestigingspunten voor fietstassen en kunnen ze een zwaardere last dragen dan een racefiets. Een mountainbike daarentegen is ontworpen voor off-road rijden, maar is minder geschikt voor lange afstanden op verharde wegen vanwege het extra gewicht en de (nog) bredere banden. Voor mij is de gravelbike dus een echte alleskunner.

Een bikefit om blessures te voorkomen

Als je van plan bent om voor een langere periode te gaan fietsen, is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je fiets perfect past bij jouw lichaam. Een bikefitting kan je helpen om de efficiëntie van je fietsen te verhogen en om blessures en pijn te voorkomen die kunnen optreden als gevolg van een verkeerde fietspositie. Nu had ik zelf in Nederland last van mijn knieën en onderrug. Deze klachten zijn na het uitvoeren van een bikefit zo goed als verdwenen. Ik heb mijn fietspositie laten optimaliseren door een specialist die werkzaam is bij een fysiotherapiepraktijk. Hierdoor werd de bikefit vergoed door mijn verzekeraar, wat helemaal top was.

bikefitting voor een verre fietsreis

Voordat ik vertrok heb ik veel tijd besteed aan het plannen van mijn route op Komoot. Door dit vooraf te doen, kon ik vrijwel zonder afwijkingen mijn geplande route volgen. Het vooraf bepalen van je route op Komoot en het uploaden naar je Garmin kan een handige manier zijn om te voorkomen dat je verdwaald of onveilige gebieden betreedt, zoals de townships in Zuid-Afrika. Door je route vooraf te plannen en deze op je fietscomputer te plaatsen, hoef je onderweg niet te stressen over de navigatie en kun je je volledig concentreren op het fietsen en het genieten van de omgeving.

Natuurlijk kan er onderweg altijd iets gebeuren waardoor je je route moet omgooien. Het grote voordeel is dat je tegen die tijd precies weet hoe je een route maakt. Niet? Lees dan ons artikel over “Het plannen van een fietsroute op Komoot“.

Fietsroute plannen met Komoot

Fiets mee in het vliegtuig

Het meenemen van je fiets op reis kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende manieren om dit op een veilige en efficiënte manier te doen. Hier zijn enkele tips om rekening mee te houden:

Check de voorwaarden

Controleer de bagagevoorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regels zodat je niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan. We hebben er een aantal op een rijtje gezet. Ook voor vluchten binnen Europa.

Overzicht van vliegtuigmaatschappijen en hoe je een fiets kunt meenemen

Zorg voor een geschikte verpakking

Gebruik een grote doos of speciale fietskoffer. Het is aan te raden om je fiets in een grote doos te verpakken om beschadiging tijdens het transport te voorkomen. Een fietskoffer biedt wat dat betreft nog meer bescherming. Als je een dure fiets hebt, wil je ook dat deze achter de schermen netjes wordt behandeld. Het voordeel van een koffer is dat er vaak wieltjes onder zitten zodat medewerkers er minder mee hoeven te sjouwen. Dit zorgt er ook voor dat je de fiets niet volledig uit elkaar hoeft te halen. Vaak hoef je alleen de trappers eraf te halen, het stuur los te maken en het zadel omlaag te zetten. Markeer voor het gemak hoe alles stond zodat je het geheel weer makkelijk kunt monteren.

Meestal hebben luchthavens geschikte dozen en anders kun je bij een lokale fietsenmaker of postkantoor informeren naar grote dozen. Ook in het buitenland.

Kies een directe vlucht

Laatste tip: kies voor een directe vlucht. De fiets wordt minder vaak in- en uitgeladen en zo minimaliseer je het risico op beschadiging tijdens het transport. 

De beste gadgets voor je bikepacking reis

Wanneer je kiest voor een primitieve fietsreis, is het fijn om goed voorbereid op pad te gaan. Zorg er daarom voor dat je de juiste tools bij je hebt die je fietsavontuur gemakkelijker maken. Naast de ultieme bikepacking paklijst die we eerder publiceerde, zijn er ook andere gadgets die erg handig kunnen zijn, maar waar je niet direct aan denkt.

Paklijst technische gear fietsvakantie ander continent

Onderstaand vind je mijn top 5 gadgets in niet willekeurige volgorde: 

  1. Multitool: een Leatherman multitool is een onmisbare tool die verschillende gereedschappen bevat om verschillende taken uit te voeren, van het repareren van je fiets tot het snijden van eten. Hierdoor hoef je niet meerdere tools of messen mee te nemen, wat ruimte en gewicht bespaart. Elastiekjes (of straps) zijn ook handig om bij je te hebben. Je kunt gemakkelijk spullen aan je fiets vastmaken, zoals een extra jas, tent of slaapzak. Ik gebruikte ze vooral om zakjes eten dicht te maken of mijn gereedschap bij elkaar te houden. Simpel maar effectief!
  2. Externe opladers: een Supercharger is een must-have tijdens een fietsreis in Zuid-Afrika, waar loadshedding voorkomt en je enkele uren zonder stroom kunt zitten. Met de Supercharger laad je je telefoon op in slechts 17 minuten. Hierdoor ging ik altijd op pad met een volle batterij. Gelukkig had ik ook nog een powerbank bij me, zodat mijn apparaten nooit zonder stroom kwamen te zitten.
  3. Kontcrème: het voorkomen van zadelpijn is van groot belang tijdens een lange fietsreis. Assos Chamois Crème is daarom een ​​onmisbaar product om wrijving tussen de huid en het zadel te verminderen. Dit voorkomt drukpunten die kunnen leiden tot irritatie en pijnlijke plekken. Vergeet dit product dus niet mee te nemen op je volgende fietsavontuur!
  4. Combinatie pedalen: ik heb ervoor gekozen om tijdens mijn fietsreis Shimano combinatie pedalen te monteren, met aan de ene kant een platte pedaal en aan de andere kant een klikmechanisme. Voor lange klimtochten over hobbelige wegen koos ik vaak voor mijn fietsschoenen met klikplaatjes, omdat ik op die manier gemakkelijker kracht kon overbrengen en het dalen veiliger aanvoelde. Voor korte, vlakke ritten koos ik daarentegen vaak voor mijn sandalen en dus de platte pedalen. Ik waardeerde vooral de bewegingsvrijheid die dit bood, met name wanneer ik door prachtige landschappen fietste en regelmatig wilde stoppen om van het uitzicht te genieten.
  5. Echt goede fietsbroek: Ik vind de Assos gravel fietsbroek met zakken aan de zijkant de ideale keuze voor een bikepacking trip. Aangezien je niet altijd een shirt met achterzakken draagt, zijn de handige zakken in de broek bijna onmisbaar. Hierdoor heb je altijd gemakkelijk toegang tot je telefoon, energierepen of navigatie tools zonder te hoeven stoppen. Ook handig als je snel een foto wilt maken tijdens je fietstocht.

Veel plezier op jouw volgende bikepacking avontuur!

In dit artikel heb ik geprobeerd om je wegwijs te maken in de voorbereiding op een langdurige bikepacking reis buiten Europa. Omdat je veel luxe achterlaat en kiest voor een primitief avontuur van fietsen en kamperen, is het zeker de moeite waard om goed na te denken over de fietsroute en wat je mee wilt nemen op je fietsreis. Laat niet te veel aan het toeval over. Ik hoop dat ik je bij de voorbereiding heb kunnen helpen of in ieder geval aan het denken heb gezet.  

Uiteindelijk is het allerbelangrijkste om die fiets te pakken en lekker op avontuur te gaan! En mocht je dan een keer pannen hebben, raak niet in paniek want juist dan krijg je de mooiste verhalen.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.