Fietsfanaten die regelmatig lange ritten op hun tweewieler maken kennen waarschijnlijk wel het fenomeen zadelpijn. Na een paar uur fietsen zit je opeens niet meer zo lekker op de fiets en wil je er het liefste af. Al decennialang buigen grote sportmerken zich over dit probleem, soms met resultaat, maar vaak ook niet. Ook VAUDE heeft zich op het onderwerp zadelpijn toegelegd en gooit het over een wetenschappelijke boeg. Wat kan de wetenschap ons vertellen over hoe zadelpijn ontstaat en kun je daar vervolgens de juiste producten voor ontwikkelen die dit onprettige fenomeen tegengaan? In dit artikel nemen we de werkwijze van VAUDE onder de loep en stellen de misschien wel de ideale fietsbroek aan je voor, die zadelpijn voor eens en altijd uit de wereld helpt.
VAUDE en de wetenschap: dit leer je in dit artikel
Benieuwd hoe VAUDE de ontwikkeling van de fietsbroek wetenschappelijk benadert? In dit artikel lees je er alles over. Scroll snel naar beneden om de onderwerpen in alle rust in je op te nemen of klik op één van de onderstaande links om direct naar het betreffende onderwerp te gaan.
- Ontwikkeling op wetenschappelijke basis
- Het wetenschappelijk onderzoek
- Totstandkoming VAUDE fietsbroek
- Het resultaat: drie verschillende soorten fietsbroeken voor verschillende terreinen:
- T-Pad: all-terrain trail & travel tours
- X-Pad: de sportieve fietsbroek van VAUDE voor sportieve crossers
- R-Pad: sportief rijden op de weg
VAUDE pakt de ontwikkeling van de fietsbroek wetenschappelijk aan
Fietsbroeken lijken op het eerste gezicht erg simpel. Men neme een lap stof, een stuk zeem en klaar is de fietsbroek. Bij VAUDE weet men echter al langer dat er achter de fietsbroek een hele wetenschap huist. In de zoektocht naar de ideale fietsbroek sloeg dit merk dan ook de handen ineen met verschillende universiteiten. De centrale vraag: kunnen we een fietsbroek met zeem ontwikkelen waarin je vrij blijft van zadelpijn?
Dat het beantwoorden van deze vraag helemaal niet zo eenvoudig is, is te wijten aan verschillende factoren. Of zadelpijn optreedt, hangt bijvoorbeeld af van de zitpositie, het zadel, de individuele fysieke conditie, de ondergrond en de fietsactiviteit. Om tot de ideale fietsbroek te komen, die voor voldoende demping zorgt, begon VAUDE in 2020 met een langdurig wetenschappelijk onderzoek, waarin samen met gerenommeerde universiteiten werd gekeken naar de ideale fietsbroek.
Hoe gaat dit wetenschappelijk onderzoek in zijn werk?
Wetenschappelijk onderzoek begint met meten. Want meten is weten nietwaar? In 2021 toog dus een team van wetenschappers, VAUDE experts en fietsfanaten naar het Tsjechische Brno om data te verzamelen. In de praktijk betekent dat vooral veel fietsen, waarbij sensors de druk van het zitvlak op het zadel meten. Long story short: drukpunten zijn afhankelijk van heel wat factoren, maar er zijn wel een aantal verbanden te vinden.
Zo verandert bijvoorbeeld de druk naarmate je een andere positie inneemt. Een voorbeeld uit de praktijk: een wielrenner die een aerodynamische houding op zijn fiets inneemt, ervaart een andere druk dan bijvoorbeeld een mountainbiker die hoger op zijn fiets zit. Ook het type zadel (sportief of conventioneel), de ondergrond waarop je fiets (gravel of asfalt) en het geslacht van de fietser zijn ontzettend belangrijk.
De tests wezen uiteindelijk uit dat de zogenaamde zonering van het zitkussen zin heeft. In de praktijk betekent dit dat een zitkussen in verschillende zones wordt verdeeld en extra demping biedt bij gebieden waar de druk het hoogst is. En je raadt het al: dit is voornamelijk afhankelijk van anatomie en het type fiets waarop je zit.
Hoe ontwikkelde VAUDE uiteindelijk de ideale fietsbroek?
Na een lange zomer vol met testen lagen de eerste inzichten op tafel. Dat betekent echter nog niet dat VAUDE direct de ideale fietsbroek op de markt kan brengen. Hiervoor zijn natuurlijk verdere tests nodig met prototypes, die onder verschillende omstandigheden worden getest. Proberen en testen met verschillende fietsbroek prototypes is hier het toverwoord. De centrale vraag luidde hier: hoe moet het ideale zitkussen precies worden opgebouwd? Hoeveel lagen zijn er nodig, in welke zones is er extra demping nodig en welke materialen kunnen het beste worden gebruikt? Om hier achter te komen werden er wederom verschillende zithoudingen en de anatomische verschillen tussen mannen en vrouwen geanalyseerd.
Last but not least werd er ook gekeken naar het thermische comfort van verschillende zitkussens in verschillende omstandigheden. Een belangrijke parameter, want zitkussens die bijvoorbeeld moeilijk vocht afvoeren vergroten het risico op klachten. Hier luidt het mantra: hoe dikker de zeem, hoe meer vocht er wordt vastgehouden. De vele test met temperatuur- en vochtigheidssensoren en infaroodcamera’s gaven goed inzicht in de warmtedistributie en vochtvorming van de geteste zitkussen.
Het resultaat: drie verschillende soorten fietsbroeken voor verschillende terreinen
Dankzij jarenlang onderzoek en ontzettend veel testen, meten en analyseren is VAUDE tot de ideale fietsbroek gekomen. Eigenlijk moeten we hier in meervoud spreken, want zoals je eerder hebt kunnen lezen bestaat er geen universele fietsbroek, die voor ieder terrein en iedere sport te gebruiken is. VAUDE heeft onlangs een breed assortiment van fietsbroeken op de markt gebracht die grofweg te onderscheiden zijn in drie categorieën. Deze categorieën stellen we hieronder kort aan je voor. Daarnaast laten we ook een aantal fietsbroeken zien van VAUDE die uitstekend bij de verschillende activiteiten passen.
T-Pad: all-terrain trail & travel tours
Het T-Pad heeft alles wat je nodig hebt voor trail en travel – op elk terrein. Het maakt niet uit of het gaat om een trail tocht, een ontspannen dagtocht of een langere meerdaagse tocht. De kracht van het T-Pad en zijn 2-laags constructie ligt vooral in de bewegingsvrijheid met een rechtere zithouding.
Zoek je een fietsbroek in deze categorie, dan is de onderstaande T-Pad fietsbroek van VAUDE de juiste keuze. Deze fietsbroek, die in een dames- en herenvariant verkrijgbaar is, biedt niet alleen optimaal comfort op ieder terrein, maar is daarnaast ook nog eens gemaakt van gerecyclede materialen. Dankzij een hoog aandeel aan elastaan zorgt deze fietsbroek ook nog eens voor extra stretch, wat het draagcomfort ten goede komt.
X-Pad: de sportieve fietsbroek van VAUDE voor sportieve crossers
De X-Pad is bijzonder geschikt voor een sportieve zithouding, zoals mountainbiken of gravelbiken. Bovendien absorbeert de 4-laagse constructie met 3D-rasterstructuur schokken bij off-road rijden. Voor nog meer comfort is de X-Pad fijn geperforeerd, waardoor hij zeer ademend is.
De Kuro koersbroek voor heren en dames is voorzien van de X-pad technologie en daardoor perfect voor gravelbiken op warme dagen. Deze hoogwaardige fietsbroek, inclusief mesh-zijzakken en een geoptimaliseerd naadverloop, biedt daarmee optimaal comfort. Onaangename schuringen worden door de X-pad technologie tot een minimum gereduceerd. De slijtvaste, ademende en sneldrogende koersbroek is mede dankzij grotendeels gerecyclede, bluesign® gecertificeerde materialen ook nog eens hartstikke duurzaam.
R-Pad: sportief rijden op de weg
Als je met je fiets de weg op gaat, bijvoorbeeld met de racefiets, dan raadt VAUDE een fietsbroek met R-Pad aan. Dankzij de 3-laags constructie met hoge dichtheid absorbeert het de druk van sportieve rijposities voor een stabiele rijervaring tijdens lange ritten of reizen. Voor nog meer comfort is de R-Pad fijn geperforeerd, waardoor hij zeer ademend is.
Ben je op zoek naar een fietsbroek van VAUDE met deze technologie, dan is de Furka II waarschijnlijk de beste keuze. Deze fietsbroek is voorzien van de R-Pad technologie, waardoor dit de ideale fietsbroek is voor sportieve rijposities. Zadelpijn behoort tijdens lange ritten met deze fietsbroek dan ook tot het verleden. De vlak afgewerkte, zeer rekbare naden volgen elke beweging en minimaliseren wrijving; op het binnenbeen zitten zelfs helemaal geen naden. Extra brede beenuiteinden met interne siliconenprint voorkomen wegglijden en zorgen dankzij het zeer elastische en slijtvaste materiaal voor een uitstekende compressie om de spieren te ondersteunen. Deze fietsbroek is zowel voor mannen als vrouwen verkrijgbaar.
VAUDE heeft de ideale fietsbroek allang in huis
Dat wetenschappelijk onderzoek zijn vruchten afwerpt, bewijzen de innovatieve fietsbroeken van VAUDE. Jarenlange tests met verschillende prototypes hebben geleid tot nieuwe inzichten over de fietsbroek. Een fietsbroek is dus absoluut meer dan een lap stof en een dikke zeem. Wie echt comfortabel op de fiets wil stappen, doet er dus goed aan om in de toekomst met een fietsbroek van VAUDE op pad te gaan.