Fietsen in het najaar: welke fietskleding draag je bij welke temperatuur

door

Het najaar is misschien wel het mooiste seizoen voor de fietser. De omgeving is kleurrijker dan ooit te voren en de fietspaden zijn een stuk minder druk en hectisch. Alleen zijn de dagen langer donkerder en schommelen de temperaturen. Van een tocht in een heerlijk warme najaarszon tot aan een ritje in het regenachtige herfstweer. Laat de elementen je niet weerhouden, want tegen al dit soort weersinvloeden kun je je prima kleden. In dit artikel leggen we voor zowel de sportieve fietser, als de stadsforens uit hoe je je het beste kleedt.

handschoenen en nekwarmer

Fietsen in het najaar

Het mag dan misschien minder druk zijn op de fietspaden, de wegen zijn juist wat drukker. Tel daar de vroege schemering bij op en je weet dat je in de herfst en winter extra alert op de fiets moet zitten. Houd als fietser rekening met de volgende tips:

  1. Zorg dat je opvalt. Draag kleurrijke en/of reflecterende fietskleding en accessoires.
  2. Zorg dat je droog en warm blijft. Met warme gewrichten reageer je sneller.
  3. Let extra goed op andere weggebruikers. Neem het zekere voor het onzekere bij gevaarlijke verkeerssituaties en houd liever in.
  4. Let extra goed op de weg. Putdeksels en witte stroken zijn vaak wat gladder bij nat weer.

Fietskleding voor sportieve fietsers

De echte diehards fietsen door. Zelfs op gure herfstige dagen en koude wintermaanden. Zij weten dat je met de juiste kleding lekker je eigen tempo blijft rijden. Zij weten ook dat je je niet te warm moet kleden en zeker niet te koud. Een verraderlijke frisse wind in de polder kan namelijk verrekte koud aanvoelen. Laagjes, dat is het advies.

Omdat iedere fietser een ander gevoelstemperatuur heeft moet je uitproberen wat voor jou het beste werkt. Neem liever een stuurtas of zadeltas mee waar je wat extra kleren in kunt stoppen. Liever in het begin te warm, dan te koud. Veel hangt ook af van het materiaal dat je draagt. Er zijn fietsjacks die niet wind- en waterdicht zijn en er zijn winterjacks die alles in één hebben. Vaak ligt het prijskaartje hoger maar dat is de prijs meer dan waard. Ondanks de verschillen hebben we toch geprobeerd om een kleine kledinglijst samen te stellen voor het fietsen in het najaar. Bij elke temperatuur een passend wielerpak.

AGU fall- wintercollectie 2023/2024

Fietskleding bij 0˚C tot 5˚C graden

Wanneer je rond het vriespunt op pad gaat moet je je warm kleden. Een goed winterjack, thermoshirt en wind- en waterdichte fietsbroek zijn essentieel. Je tenen en tengels hebben het daarnaast zwaar te verduren dus warme handschoenen en overschoenen mogen niet ontbreken. Schakelen en remmen kan juist bij deze temperaturen van levensbelang zijn. Let er bij je kledingkeuze tot slot op dat er voldoende ademend vermogen is zodat je niet oververhit op de fiets komt te zitten.

fietskleding bij 0 tot 5 graden

Fietskleding bij 5˚C tot 10˚C graden

Tussen de 5˚C en 10˚C graden is een prima temperatuur voor een blokje om. Zeker bij droog weer. Een winterjack kan worden omgeruild voor een fietsjack en een bodywarmer. Met deze combinatie zorg je dat je het niet te warm krijgt. Verder kan de winterfietsbroek worden ingeruild voor een lange fietsbroek. Die zijn een stuk minder dik maar houden je toch voldoende warm.

fietskleding bij 5 tot 10 graden

Fietskleding bij 10˚C tot 15˚C graden

Bij temperaturen tussen de 10˚C tot 15˚C graden kun je eindeloos variëren met je kledingkeuze. Een korte broek en jack met arm- en beenstukken óf juist een ademend jack met lange mouwen. Ga er in ieder geval vanuit dat je een laagje uittrekt wanneer de temperaturen oplopen. Houd extra ruimte in je zakken over of neem een fietstas mee.

fietskleding bij 10 tot 15 graden

Fietskleding voor de wintermaanden

Fietsjack (winter)

Omdat je bovenlichaam tijdens het fietsen zo goed als stil zit, is het belangrijk om juist je bovenlichaam goed te kleden. Tip: zorg dat je meerdere items in je kast hebt hangen. Een kwalitatief winterjack is wind- en waterdicht waardoor je in principe met een enkele jas de kou tegemoet fietst. Echt waar! Wanneer de temperaturen iets oplopen wordt zo’n jack al snel te warm. Beter trek je een ‘gewoon’ fietsjack met lange mouwen aan. Deze jacks vormen een isolerende laag en zijn niet winddicht. Je zult deze vaker combineren met een losse body of windjack voor de koude dagen en een regenjas voor de natte dagen.

Thermoshirt

Een thermoshirt biedt meer dan alleen bescherming tegen de kou. Een goed thermoshirt voert namelijk ook het vocht goed af. Hierdoor blijft je lichaamstemperatuur in balans, waardoor je je energie beter verdeelt. Kortom, draag bij koudere temperaturen altijd een thermoshirt en bepaal voor jezelf of je liever lange of korte mouwen draagt. Thermoshirts van Merino wol hebben als voordeel dat ze niet snel stinken. Zelfs niet na een paar dagen intensief fietsen.

thermoshirt- merino

Regenjack

Met het wisselvallige Nederlandse weer kun je maar beter een regenjack bij de hand hebben. En ook hier zit nogal verschil in. Controleer met name de Poray-waarde. Hoe hoger de Poray-waarde, hoe hoger de waterdichtheid van je regenjack is. Een Poray 10.000-membraam zorgt ervoor dat je bij hoge inspanning en lange ritten goed droog blijft. Een regenjas met Poray 5.000 membraan houd je droog bij wisselvallig weer met af en toe een flinke bui. Let daarnaast op de pakmaat. De meeste regenjassen vouw je heel compact op zodat ze in je achterzak passen maar een dubbelcheck op de pakmaat kan geen kwaad.

Bodywarmer of windstopper

Nog zo’n onmisbaar item op koude dagen: de bodywarmer. Zoals bij de fietsjacks al duidelijk werd zijn niet alle jacks winddicht. Met een bodywarmer of windstopper zorg je ervoor dat je de wind tegenhoudt zodat je niet onderkoeld raakt. Ideaal voor tijdens de droge en koude dagen omdat bodywarmers toch lekker ademen.

AGU bodywarmer

Fietsbroek (winter, lang of kort)

Net als bij de fietsjacks heb je verschillende soorten fietsbroeken voor het najaar. Winterbroeken zijn voorzien van een wind- en waterdichte voorzijde. Daarmee houd je de kou en regen zoveel mogelijk buiten. Zo rond de 10˚C kun je ook prima uit de voeten met een ‘gewone’ lange fietsbroek. Dat geeft voldoende warmte zodat je knieën niet te koud worden. Gaat de temperatuur zelfs nog iets hoger? Combineer een korte fietsbroek dan met beenwarmers.

Fietskledingaccessoires voor de wintermaanden

Muts en nekwarmer

Geloof ons maar, wie een kaal bolletje heeft draagt maar wat graag een muts onze zijn helm. Maar ook voor de fietsers die geen koude oren willen, biedt een muts uitkomst. Let er bij het kopen van een muts altijd op dat je helm goed past. Koop daarom liefst van een gerenommeerd fietsmerk en haal niet je oude wintersportmuts voor de dag. Los van de muts is een nekwarmer echt aan te raden tijdens de koude dagen.

Muts en nekwarmer AGU

Fietshandschoenen

Fietshandschoenen heb je in allerlei soorten en maten. Van de handschoentjes zonder vingers tot aan warme wanten. De korte handschoenen zijn prima voor warmere dagen maar zodra de temperaturen dalen wil je je hele vingers bedekt hebben. Met bevroren vingers kom je in knap lastige situaties terecht omdat remmen en schakelen niet vanzelf gaan. Fiets daarom liever altijd met handschoenen. Het liefst fietshandschoenen die ook nog eens waterdicht zijn.

Fietshandschoenen

Overschoenen

Wie weleens bevroren tenen heeft gehad weet hoe pijnlijk dat kan voelen. Het uitklikken bij je pedalen kan daardoor lastiger worden met een pijnlijke val als gevolg. Oké, genoeg over de doemscenario’s, overschoenen zorgen gewoon voor meer comfort. Zo simpel is het. Goede kwaliteit overschoenen zijn wind- en waterdicht. Dat helpt je om tijdens barre winterritjes met een glimlach te blijven fietsen.

Armstukken en beenstukken

Het gevaar van de koudere dagen is dat je je te warm aankleedt. Zeker wanneer temperaturen in de loop van de dag enorm uiteen lopen wil je niet te warm op de fiets zitten. Arm- en beenstukken vormen de perfecte oplossing. Je trekt ze gemakkelijk uit en ze nemen niet veel ruimte in wanneer je ze opvouwt. Ideaal!

Fietskleding voor de fietsforens

Ook voor degene die naar school of werk fietsen geldt; trek de juiste fietskleding aan. Met een kwalitatief regenpak kom je droog aan op de plek van bestemming. Een goed pak zorgt ervoor dat je de fiets pakt, waar je anders de auto zou nemen.

Ademende winterjas

Wanneer je je good old ski-jas aantrekt merk je al snel dat het zweet richting je bilnaad kruipt. Veelste warm! Beter kies je voor een ademende winterjas. Eentje die speciaal is ontworpen voor de fiets. Bekende fietskledingmerken houden hier rekening mee en zorgen dat het achterstuk van de jas verlengd is. Dezelfde merken zorg ervoor dat er voldoende reflecterende details op de jas zitten zodat je beter opvalt in het verkeer. Daarnaast zijn vrijwel alle winterjassen waterdicht en is er meer bewegingsvrijheid. Het loont dus om te investeren in winterjas van een fietskledingmerk.

Regenjas, regenpak of poncho

Het kan vriezen, het kan dooien. Het najaar heeft wat dat betreft alle soorten weersinvloeden die je maar kunt wensen. Wanneer de temperaturen nog aangenaam zijn maar er toch regen is voorspeld, dan is een regenjas een regenpak of poncho de ideale oplossing. Net als bij de regenjacks voor sportieve fietsers kijk je bij een regenjas naar de Poray-waarde. Een fijne regenjas houdt je droog én ademt.

AGU poncho
Fotocredit: AGU

Regenhoed of helmcap

De meeste regenjassen zijn voorzien van een capuchon. Mocht dat niet het geval zijn, zet dan een regenhoed op. Zo’n hoedje is niet alleen hip op een festival maar heeft ook echt een functie. Het houdt regen uit je ogen waardoor je zicht op de weg goed blijft. Fiets je dagelijks met een helm naar je werk? Zet bij regenachtig weer dan een helmcap op je helm. Met een helmcap loopt regen niet in je ogen en wanneer je kiest voor een kleurrijk motief, val je ook nog eens extra op.

AGU festival Buckethat rood
Fotocredit: AGU

Overschoenen en handschoenen

Sommige regenbroeken hebben geen verlengstuk voor de voeten, overschoenen helpen dan om van top tot teen droog te blijven. Je hoeft dus niet langer je natte sokken op de verwarming bij je collega te laten drogen. Daarnaast blijven handschoenen bij de koudere temperaturen een must-have. Kies ook hier weer voor fluorescerende of reflecterende details zodat andere weggebruikers goed zien of je je hand uitsteekt.

Pak wat vaker de fiets, ook bij slecht weer

De overheid heeft recent nog een campagne gelanceerd: Da’s zo gefietst. Voor de kleine stukjes naar de bakker, je school of naar je werk. In het najaar is dat natuurlijk niet anders. De afstand blijft gelijk. Laat je als fietsforens niet afschrikken door een buitje trek een kleurrijk regenpak aan.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.