Op fietsvakantie met een tandem: do or don’t?

door

Op fietsvakantie met een tandem, dat klinkt toch reuze gezellig? Een karretje met kampeerspullen erachter en je bent een echte trein. Wij reden deze zomer met een “tandemtrein” naar de Eifel en ik kan je alvast vertellen dat het een bijzondere ervaring was, zowel voor onszelf als voor de voorbijgangers. Maar was deze tocht ook een goed idee? Lees hier de do’s en don’ts voor een fietsvakantie op de tandem.

De do’s en don’ts voor een fietsvakantie met een tandem

Do: verzamel trekkingsvoedsel voor je fietsvakantie

Of het nu op fietsvakantie met een tandem is of met een andere fiets, eten moet je sowieso. Als je de hele dag fietst en ook nog je tent moet opzetten, is het heerlijk als eten maken je niet te veel moeite kost. Trekkingsvoedsel is de ideale oplossing. Deze gevriesdroogde maaltijden zijn te koop in makkelijke zakjes, waar je alleen maar kokend water bij hoeft te gooien. Eerlijk, na acht dagen ben je er wel klaar mee, maar voedzaam is het wel.

Meer inspiratie nodig? Vind hier handige tips over voedsel bij het kamperen.

Voor tijdens de pauzes zijn compacte, maar toch vullende koekjes zoals energierepen of fruitkeks zeker aan te raden. Lekker en super makkelijk als je snel weer verder wilt.

Pauze tijdens het fietsen met fruitkeks

Don’t: Google Maps vertrouwen als je fietst

Iedere vakantie, ja íédere vakantie doen wij het weer: Google Maps vertrouwen. Google Maps heeft echter een andere mening over de term “fietspad” dan wij. De makers van deze app vinden namelijk dat wij best met onze tandemtrein op een autoweg konden fietsen. Geen autoweg? Geen probleem, in dat geval stuurde Google Maps ons door een met struiken begroeid weiland. Ook niet ideaal.

Zowel in Nederland als in naburige landen zijn er genoeg mooie fietsroutes te plannen met fietsknooppunten. Als je verzekerd wilt zijn van een veilige weg, is dat wellicht een betere optie dan Google Maps. Dit vereist wel een klein beetje voorbereiding, wat ook de reden is dat wij hier geen gebruik van maakten. Wil je iets minder voorbereiding en wel een goede app, dan is Komoot Premium een echte aanrader.

De tandem in het kamp

Do: leuke campings uitzoeken

‘s Avonds van je fiets stappen en lekker relaxen op de camping is een beloning, daarom is de sfeer extra belangrijk. Onvoorbereid als wij waren, hadden we niet altijd veel keuze. Wel zijn we een aantal leuke campings tegengekomen. Onze eerste stop in de Eifel was op een camping waar de eigenaar Nederlands sprak, voor ons een hele opluchting.

Op Campingplatz Hetzingen is ook van alles te doen als je niet op doorreis bent. Bovendien kan je aangeven waar je graag wilt staan, in ons geval aan de rivier, en hebben ze er ’s ochtends een geweldig ontbijt. De Duitse laugenecken zijn er echt een aanrader.

Don’t: een fietsvakantie op de tandem naar de campercamping

Het kiezen van een mooie camping ging bij ons dus niet altijd goed. Bij gebrek aan iets beters hadden we onderweg een plaatsje geboekt op een camping die voornamelijk voor campers was. Helaas bestond deze plaats alleen maar uit kiezels. Aangezien er geen personeel meer aanwezig was op dit tijdstip, besloten we zelf maar een betere staplaats uit te kiezen, namelijk aan het meer. Terwijl wij daar rustig zaten te eten, werden we toch nog gespot door het personeel. We kregen de vraag wie ons had verteld dat we daar mochten gaan staan en in ons beste Duits legden we de situatie uit. In plaats van ons mooie plekje aan het meer kregen we een plekje toegewezen op een tentenveld verderop. Jammer, maar overigens wel begrijpelijk. Wat hebben we hier van geleerd: kijk even goed op de site van de camping voor je boekt, ook al heb je daar absoluut geen zin in omdat je het haat om dingen te regelen.

Een kasteel en rivier in de Eifel

Do: wissel je fiets in voor de trein

Afhankelijk van hoeveel je gaat fietsen, is een rustdag tijdens de fietsvakantie tussendoor af en toe nodig. Zeker als het 32 graden wordt, zoals bij ons, wil je niet 80 kilometer door de bergen fietsen. Tijdens onze toeristendagjes bezochten wij leuke steden. Een groot voordeel aan een fietsvakantie is dat je makkelijk bij een station komt om vanuit daar even de toerist uit te hangen. Dit is voor het eerst dat wij zo’n combinatie maakten van een trektocht en een toeristische vakantie en het beviel me wel.

Iets leuks wat me op toeristentocht door de Eifel opviel was het fenomeen “mitfahrbank”. Voor zover wij konden ontcijferen, zijn deze bankjes speciaal gemaakt voor mensen die mee willen liften naar bijvoorbeeld de supermarkt. Super handig en super sociaal! (Bovendien een mooie oplossing als je het fietsen echt niet meer trekt.)

Mitfahrbank in duitsland

Een laatste opmerking: als je het niet erg vindt om veel bekijks te hebben, ga dan vooral met een tandem met aanhanger op vakantie. Iedereen kijkt om en iedereen moet ook iets van je voertuig vinden. Zo vaak zie je natuurlijk ook niet een hele trein de berg op rijden.

Over de auteur van dit artikel