Mountainbiken, een supertoffe activiteit waar je lekker al je energie in kwijt kunt. Je kunt het ook nog eens overal doen. In de Alpen, Nederland of in een ander land. Natuurlijk is mountainbiken in de Alpen wel even anders dan mountainbiken in Nederland. Bij ons is een groot deel namelijk vlak. In de Alpen kom je daarentegen flinke hellingen met grote bochten tegen. Maar waar je ook gaat mountainbiken, het is goed om altijd voorbereid op pad te gaan. Wij hebben daarom een aantal mountainbike tips voor jou, zodat jij met plezier aan die grote helling kan beginnen.
Als je gaat mountainbiken wil je deze fouten vermijden
Wij hebben voor jou een aantal fouten die je wil vermijden tijdens het mountainbiken onder elkaar gezet. Hieronder lees je over veel gemaakte fouten tijdens het mountainbiken (voor beginners).
Te snel van start gaan bij het mountainbiken
Je kent het wel. Mountainbiken is misschien nieuw voor je en je bent super enthousiast om even lekker hard te gaan fietsen. Jij kan dit. Dit wordt tenslotte je nieuwe hobby en je hebt er onwijs veel zin in. Je gaat keihard van start en merkt na een paar minuten dat dit tempo toch echt iets te hoog gegrepen is. Het is daarom slim om altijd rustig te starten en gaandeweg je tempo te verhogen naar een snelheid die voor jou het prettigst voelt.
Het niet aantrekken van een fietsbroek
Ja, ik weet wat je denkt: ‘Zo’n strakke broek met een dik tussenstuk erin heb ik echt niet nodig, die is alleen bestemd voor heel fanatieke mountainbikers.’ Laat me je vertellen dat dat niet het geval is. Met een goede fietsbroek houd je het mountainbiken langer vol doordat je geen last krijgt van irritaties of pijntjes. Het voorkomt zadelpijn. Dat is wel zo fijn, aangezien jij zo zonder problemen na het mountainbiken weer lekker in de bank kan ploffen.
Vooroverhangen tijdens een afdaling
Als je te veel voorover hangt tijdens een afdaling, is de kans groter dat je over de kop kan gaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het gebeurt echter vaker dan je denkt. Veel mensen denken er niet zo bij na tot het te laat is. Wees daarom altijd extra alert op je houding tijdens het afdalen van een helling op je mountainbike. Houd je armen gestrekt, ga een beetje op je trappers staan en zorg dat je gewicht als het ware achter het zadel zit. Op die manier ga je veilig de helling af.
Niet genoeg eten en drinken meenemen
Laten we eerlijk wezen. Als je intensief bezig bent, heb je ook veel eten nodig. Of je nu mentaal of fysiek bezig bent, je lichaam verbrandt veel meer en smacht naar voedingsstoffen. Je bidon is makkelijk mee te nemen via de flessenhouder op je mountainbike. Op elke mountainbike zit meestal wel een houder voor je bidon. Maar eten is natuurlijk net zo belangrijk. Met alleen wat water ga je die lange fietstocht niet redden. Je begint je op een gegeven moment moe te voelen en je hebt weinig energie om nog verder te gaan. Dan is het handig om een snack bij te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een paar boterhammen, een banaan of een proteïne reep. Deze zijn meestal makkelijk mee te nemen én zorgen ervoor dat jij gedurende de hele rit voldoende energie hebt.
De verkeerde rem gebruiken
Je kan je natuurlijk wel voorstellen dat wanneer je op een hoge snelheid aan het mountainbiken bent het niet slim is om ineens je rem in te knijpen. Zo kan je ook over de kop gaan. Het is daarom van belang om altijd alleen je achterrem in te knijpen of beide remmen (je voor- en achterrem). Maar knijpt dus nooit alleen je voorrem in want dat kan zorgen voor ongelukken. Het is ook slim om met kleine kneepjes te remmen. Op die manier zorg je ervoor dat je wielen niet ineens blokkeren doordat je in één keer keihard in je remmen knijpt.
In de verkeerde versnelling mountainbiken
Het is slim om de weg voor je goed in de gaten te houden. Kijk naar wat er aankomt en schakel op tijd bij of terug. Veel mensen trappen vaak in een te zware versnelling. Zeker wanneer je een flinke helling op probeert te fietsen is het verstandig om in een lichtere versnelling te rijden. Als je in een zware versnelling ook nog eens een helling op moet, dan moet je enorm veel kracht gebruiken om uiteindelijk boven te komen. Begin je aan de afdaling? Dan is een zwaardere versnelling aan te raden. Zo kan je lekker hard de berg af sjezen.
Denken dat je er al bent
Misschien ben je al een tijdje onderweg of al even bezig aan een flinke helling. Je raakt best wel moe en vraagt je af hoe ver het nog zou zijn. Misschien komt de top wel na de bocht? Helaas, voordat je er bent moet je eerst nog 6 bochten overbruggen. Dit haalt natuurlijk wel een klein beetje de moed uit de schoenen. Het is daarom aan te raden om de route die je gaat fietsen van tevoren goed te bestuderen. Zo kom je tijdens je rit nooit onverwachte dingen tegen.
Welke fouten heb jij gemaakt tijdens het mountainbiken? Misschien kan je er nog een aantal noemen. Laat vooral een reactie achter. Wij horen het graag van je!