Je ziet ze steeds vaker. Stoere racefietsen met dikke banden eronder. Gemaakt om mee te racen over gravelpaden en andere off-road wegen. Maak kennis met de gravelbike, een fiets die klaar staat voor elk avontuur. In dit artikel duiken we in de wereld van gravelbikes. We laten je zien wat een gravelbike precies is, wat de features en benefits zijn en waar je op moet letten als je er een gaat kopen.
Wat vooraf gaat aan een gravelbike kopen
De gravelbike is een combinatie van een racefiets en cyclocrossfiets. Dit zorgt ervoor dat de fiets geschikt is voor verschillende ondergronden. Denk hierbij aan asfalt, gravel, zandpaden, lichte singletracks, landbouwwegen, kasseien etc. Het gravelbike concept komt oorspronkelijk uit Amerika waar veel van deze wegen en andere ongebruikte (bos)paden te vinden zijn. Lijkt het jou ook nice om een gravelbike aan te schaffen? Goed! Hier moet je op letten bij een gravelbike kopen.
- Materiaal
- Geometrie
- Banden
- Remmen
- Maat kiezen
- Waar kopen & prijzen
Frame materiaal
Het frame van een gravelbike kan bestaan uit verschillende materialen. Staal, aluminium of carbon. Stalen frames zijn bijzonder sterk en duurzaam, maar ook erg zwaar in vergelijking met aluminium en carbon frames. Het voordeel van een stalen frame is dat je minder last hebt van het slechte wegdek, omdat de trillingen goed geabsorbeerd worden. Daarbij is staal gemakkelijk te repareren. Helaas kan staal wel gaan roesten. Aluminium frames zijn minder duurzaam, maar wel veel lichter en tegelijk super stijf waardoor deze fiets een goede oplossing is voor sportieve fietsers. Het nadeel van aluminium is dat het vrij lastig te repareren is en je meer trillingen voelt wanneer het wegdek slecht is. Tot slot is er nog carbon. Dit materiaal staat bekend om het lichte gewicht, stijfheid en sterkte. Helaas heeft carbon ook een vrij kwetsbare kant. Een botsing waarbij een stalen frame met een paar krassen zou weg komen, kan fataal zijn voor een carbonframe.
Geometrie
De geometrie is de manier waarop de fiets is gebouwd en heeft invloed op de houding die je aanneemt zodra je fietst. Een racefiets heeft een geometrie die juist sportief is terwijl die van een gravelbike meer gericht is op comfort en een ontspannen houding. Bij een gravelbike is de bovenbuis iets korter, zodat je wat rechterop zit en je schouders en nek niet zo belast worden. Daarbij is de stuurbuis vaak wat langer en de stuurhoek iets korter, zodat ook het sturen fijn en ontspannen aanvoelt. Ook de trapas heeft een andere positie. Deze bevindt zich namelijk net iets hoger dan bij een racefiets. Om de stabiliteit en het comfort op onverharde paden te optimaliseren heeft de gravelbike een langere wielbasis.
Banden
Let bij een gravelbike kopen goed op de banden. De banden bepalen namelijk hoe jij contact maakt met de weg en zijn dus erg belangrijk. Tegenwoordig is het aanbod in banden enorm en zijn er oneindig veel mogelijkheden. Vrijwel alle gravelbikes worden standaard verkocht met dikke banden. Meestal zijn dit banden tussen de 37 en 40 mm. Banden met deze dikte hebben meer grip dan de gemiddelde raceband van 28 mm en minder weerstand dan banden van 45 mm.
Remmen
Tegenwoordig komen zo goed als alle gravelbikes met schijfremmen, omdat schijfremmen beter remmen dan velgremmen en je minder kracht nodig hebt voor dezelfde remkracht, ook tijdens nat weer. Daarbij zitten de remblokken niet in de weg als je het wiel eruit haalt. De remmen kunnen op verschillende manieren gemonteerd zijn, namelijk met mechanische of hydraulische schijfremmen. Het voordeel van mechanische schijfremmen is dat ze makkelijk te monteren zijn. Het nadeel is dat bij langdurig gebruik de remkabel gaat oprekken en deze toe is aan vervanging. Het voordeel van hydraulische schijfremmen is dat het minder onderhoud nodig heeft, maar wanneer deze vervangen moeten worden dit wel lastiger gaat dan bij mechanische remmen.
Maat kiezen
Okay, je weet nu wat een gravelbike is en wat aandachtspunten zijn. Voordat je besluit ‘ik wil nu een gravelbike kopen’ is het bepalen van de juiste maat ook een belangrijk onderdeel. Door middel van een simpele formule kan je bereken wat jouw framemaat is. Hierbij zijn je lichaamslengte en binnenbeenlengte belangrijke factoren, omdat beiden je een indicatie geven van welke framemaat het best bij jou past. Je binnenbeenlengte kan je meten door de volgende stappen te volgen:
- Ga op blote voeten, met je hakken tegen een muur staan en zet je voeten ongeveer 15 centimeter uit elkaar.
- Meet vanaf de vloer tot aan aan het kruis de afstand op.
- Vermenigvuldig dit getal met 0,68 om tot een framemaat te komen.
De uitkomst is enkel een indicatie. Dus, als je binnenbeenlengte bijvoorbeeld 76 cm is, ziet de berekening er als volgt uit: 76 * 0,68 = 51,68. Het kan wel eens voorkomen dat je tussen twee maten zit. Vraag jezelf dan af of je liever comfortabeler en rechterop zit of juist verder naar voren, in een wat aerodynamisch en agressieve houding. Maak daarnaast ook altijd een testrit om aan te voelen of dit dé gravelbike is die je wilt kopen.
Waar kun je een gravelbike kopen?
Een gravelbike kopen kan tegenwoordig in veel verschillende winkels en webshops. Ons advies is om altijd eerst een testrit te maken voordat je besluit om er een aan te schaffen. Om de zoektocht naar jouw gravelbike te vereenvoudigen hebben we hier een lijst met een aantal fysieke en online winkels.
Cycle Senter 53-11
12GO Biking
BIKESTER
Mantel
Afhankelijk van de af montage en het materiaal waar het frame van is gemaakt kunnen de prijzen variëren tussen de 1.000 en 1.800 voor stalen frames. Aluminium frames variëren tussen de 1.500 en 2.700 en carbon frames variëren tussen de 2.000 en 3.500+.