Credits: Carlos

De Grossglockner Hoogalpenstraat biken is een droom voor iedere fietser

door

Afzien! Dat is wat dit is, maar het is het absoluut waard. Over de Grossglockner Hoogalpenstraat biken is een must voor iedere fietser. Of je het nu op eigen kracht doet of met een e-bike. Het is en blijft een bijzondere ervaring. In dit artikel laten we je zien wat de schoonheid is van het beklimmen van deze bergpas en hoe je je daarop kan voorbereiden.

De Grossglockner Hoogalpenstraat

Met een hoogte van 3.798 meter is de Grossglockner de hoogste berg van Oostenrijk. De mooiste uitzichten op deze indrukwekkende berg zijn te bereiken via de Grossglockner Hoogalpenstraat. Deze hoogalpine bergweg verbindt de deelstaten Salzburg en Karinthië met elkaar. Daarbij passeer je ook nog eens de hoogst gelegen bergpas van Oostenrijk, die ook wel Hochtor wordt genoemd. De totale weg is begin jaren ’30 aangelegd door ruim 3.000 arbeiders en opende in 1935 voor het eerst haar deuren.

Bord

De route

Er zijn twee manieren om deze machtige bergpas per fiets te beklimmen. Dit kan via de noord- of zuidkant. Mijn voorkeur gaat uit naar de noordkant, omdat je ten eerste een prachtig uitzicht hebt op de gletsjer aan de voet van de Grossglockner en ten tweede omdat de weg aan een stuk door stijgt. Lekker afzien dus!

Noordzijde
Als je van plan bent om de Grossglockner via de noordzijde te gaan biken kun je overnachten in het prachtige Zell am See. Dit is een ideaal vertrekpunt. Vanuit hier rijd je via Bruck en als laatste dorp Fusch an der Grossglocknerstraat richting de Grossglockner. Je merkt hier al dat de weg al iets steiler wordt. Indien nodig kun je in het laatste dorp nog snel wat snacks en drinken halen. Daarna kan het afzien beginnen. De bochten zijn genummerd zodat je kan aftellen. In totaal heeft de noordzijde, tot aan Hochtor, 17 bochten en stijg je maar liefst1.755 hoogtemeters.

Zuidzijde
Als je van plan bent om de bergpas via de zuidkant te beklimmen kan je overnachten in Heiligenblut. Dit is een klein dorpje met een prachtig uitzicht op de Grossglockner. Heiligenblut is tevens het laatste dorp voordat je bij de Grossglockner Hochalpenstrasse uitkomt. Ofwel, vanaf hier kan je gelijk gaan bikkelen! Ook hier zijn de bochten genummerd. Alleen zijn het er geen 17 maar 10. Dit betekent niet dat de klim korter is. Deze kant heeft namelijk nog een paar extra up’s en downs wat het metaal en fysiek nog zwaarder maakt. Daarbij heb je vanaf deze kant ook de mogelijkheid om naar de gletsjer te fietsen die bij de Grossglockner ligt. Dit is zeker de moeite waard als je nog goede benen hebt.

D’r op en d’r over
Locals en echte die hards gaan d’r op en d’r over. Zij fietsen vanuit Zell am See naar Heiligenblut en terug of van Heiligenblut naar Zell am See en terug. In theorie ben je dan de Grossglockner Hoogalpenstraat twee keer aan het biken. Dubbel zo veel plezier en dubbel zo veel afzien.

Voorbereiding

Voordat je de Grossglockner gaat biken is het belangrijk dat je de weersverwachting checkt. Doe dit bij voorkeur een dag van tevoren en op de dag zelf. Zodra je een mooie dag heb uitgekozen kan je jezelf gaan voorbereiden.

Grossglockner biken

Materiaal
Kijk je fiets nog een keer goed na voordat je gaat. Je wilt natuurlijk niet dat je onderweg pech krijgt. Controleer je remmen en smeer je ketting nog een keer goed in met wax of olie.

Snacks & drinken
Het gaat een lange rit worden dus neem ook wat te snacken mee. Een banaan of een energiereep doen het altijd goed. Neem je afval mee of gooi het netjes weg. Qua drinken is water altijd goed. Als het warm weer is kan je ook een sportdrank meenemen en wat zout toevoegen. Op die manier voorkom je uitdroging en kramp.

Bij de Edelweissspitze, ofwel het hoogste punt, kan je je bidons vullen en rustig genieten van het uitzicht op het terras.

Pauze Grossglockner biken

Kleding
Omdat je de meeste tijd alleen maar naar boven aan het beuken bent, zal je aan een korte broek en shirt voldoende hebben, maar als je naar beneden gaat is een windjack of zijn arm- en beenwarmers wel lekker. Neem deze dus altijd mee.

Pro tip: Als je gaat afdalen, kom dan een beetje uit het zadel door op je trappers te staan. Op deze manier verplaats je je lichaamsgewicht naar beneden, waardoor je een betere wegligging hebt en stabieler bent.

Mentaal
Een goede mentale voorbereiding zorgt ervoor dat je de volgende dag fit bent. Ga vroeg naar bed en zorg voor een goede nachtrust. Daarnaast is het belangrijk dat je op het begin niet te gek doet, anders sneuvel je ergens halverwege. Probeer in een bepaald ritme te komen dat je lang kan volhouden. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je rotaties te tellen of op het ritme van je rotaties te ademen.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.