Hoe (lang) gebruik je een bidon en hoe maak je je bidon schoon?

door

Als wielrenner weet je het waarschijnlijk wel, je bidon is een essentieel onderdeel van je uitrusting voor onderweg. Met behulp van deze tool zorg je ervoor dat je goed gehydrateerd blijft tijdens (vooral langere) ritten en trainingen. Maar waarmee kun je je bidon vullen om goed te hydrateren en het maximale uit je training te halen? Is dat gewoon water of zijn bepaalde (sport)dranken effectiever? En hoe maak je je bidon nou het beste schoon na gebruik? Kun je dat eigenlijk onbeperkt blijven doen of is het na een bepaalde tijd beter om je bidon te vervangen? Zoveel vragen. Gelukkig ook zoveel antwoorden. Alles over hoe je het optimale uit je bidon haalt, lees je in dit artikel.

Wat is een bidon?

Volgens het woordenboek is een bidon een ‘afsluitbare drinkfles of drinkbeker om tijdens het sporten uit te drinken’. Het is dus een handige tool om tijdens het sporten bij je te dragen. De bidon wordt dan ook volop gebruikt tijdens allerlei sporten. Maar de sport waarbij je de bidon vooral terugziet is het fietsen. Tijdens een lange rit of intensieve training is het belangrijk om vaak te drinken zodat je gehydrateerd blijft en energie behoudt.

Hoeveel moet je drinken tijdens een rit?

Hoeveel je ‘hoort’ te drinken tijdens een rit op je wielrenfiets of mountainbike is natuurlijk persoonsgebonden, maar er bestaat wel een makkelijke vuistregel die je kunt aanhouden. Er wordt aangeraden om iedere 30 minuten ongeveer 300 milliliter (ml) water in te nemen. Dit betekent dat je met een training van een uur (60 minuten) op 600 ml zit, oftewel ruim een halve liter. Nou zit hier wel een marge op, want dit is de basis van wat je zou helpen om beter te fietsen en te herstellen. Het kan dus ook zo zijn dat je zelf baat hebt bij een hele liter tijdens een training van 60 minuten. Deze marge hangt af van de temperatuur buiten (drink bij warmer weer meer water), de intensiteit van je training en je lichaamslengte en -bouw.

RUZOMBEROK, SLOVAKIA - SEPTEMBER 14, 2018: Julian Alaphilippe bicycle detail with bidons before second stage of road cycling championship - Tour of Slovakia.

Hoe weet je of je genoeg drinkt onderweg?

Er is niet echt een vuistregel hoe vaak je zou ‘moeten’ drinken. Wel is het beter om ieder kwartier zo’n 150 milliliter te drinken in plaats van na een half uur in één teug 300 ml. Test voor jezelf dus een beetje uit wat jij fijn vindt, oefen met het drinken tijdens het fietsen en kijk na je training of je bidons leeg zijn. Symptomen zoals hoofdpijn na de training, dorst, een droge mond, vermoeidheid en duizeligheid zijn alarmbellen voor uitdroging. Zelfs wanneer je regelmatig drinkt, kan het zo zijn dat je met erg warm weer toch uitdroogt. Voeg in dat geval elektrolyten poeder of een elektrolyten tablet toe aan het water en verhoog je vochtinname.

Komen er snel bacteriën in je bidon?

Nog een belangrijk punt met betrekking van de bidon: het schoonmaken. Hoe belangrijk is dat? En is dit nodig als er alleen water in zit? Ja, het is belangrijk om je bidon na ieder gebruik schoon te maken. Bidons zijn vaak van plastic en niet ademend. Bacteriën gedijen goed in warmte en vocht, dus je snapt het al, als je je bidon laat staan, groeien deze bacteriën snel. Nog niet meegerekend dat je mond iedere keer de bidon aanraakt en dat op die manier ook steeds bacteriën op je bidon terechtkomen. Gebruik je elektrolyten poeder in je water en je maakt deze niet schoon, dan kan je bidon zelfs gaan schimmelen. Kortom, schoonmaken na elke rit is een must.

Hoe maak je jouw bidon het beste schoon?

Voor een dagelijkse reiniging is het aan te raden om je bidon na gebruik direct van je fiets te halen, eventueel nog leeg te drinken en hem gelijk schoon te maken. Dat doe je het beste op deze manier:

  • Spoel je bidon na elke rit om met warm water. Dit verwijdert de meeste oppervlakkige vuil- en zweetresten.
  • Voeg een paar druppels afwasmiddel toe in de bidon en vul deze opnieuw met warm water.
  • Schud de bidon goed en gebruik een flessenborstel om de binnenkant schoon te schrobben. Vergeet niet het deksel en mondstuk goed schoon te maken.
  • Spoel alles grondig af met warm water om alle zeepresten te verwijderen en klaar is kees.
  • Belangrijk is om niet direct de dop er terug op te doen, maar hem juist open te laten drogen.
  • Bewaar je bidon in een kast, waarbij je de dop los ernaast plaatst. (Niet afsluiten dus.)

Voor een diepere reiniging kun je het volgende doen:

  • Vul de bidon met een mengsel van water en een eetlepel zuiveringszout of een scheutje azijn.
  • Laat dit mengsel een paar uur staan om hardnekkige bacteriën en schimmels te doden.
  • Schrob de bidon opnieuw met de flessenborstel, vooral de moeilijk bereikbare plekken.
  • Spoel de bidon grondig af met warm water.
  • Droog de bidon ook deze keer goed voordat je hem weer gebruikt.

Een hoop bidons kun je overigens gewoon in de vaatwasser doen. Zet de fles op z’n kop in het rek, met de dop ernaast. Vergeet niet om bij de dop het tuitje open te zetten. En de vaatwasser doet het schoonmaakwerk.

Hoelang kun je een bidon gebruiken voor je hem moet vervangen?

Hoe vaak je je bidon moet vervangen is afhankelijk van hoevaak je traint en hoe goed je je bidon schoonmaakt. Ondanks dat je je bidon lang kunt gebruiken, is deze wel gemaakt van plastic en ook dat slijt uiteindelijk. Dat betekent dus dat je de bidon het beste na een bepaalde tijd kunt vervangen voor een frisse en schone bidon. Er wordt aangeraden om je bidon ieder jaar te vervangen, maar doe het in ieder geval wanneer:

  • je bidon na het schoonmaken niet meer schoon wordt of wanneer je zwarte en groene vlekken spot. In dat geval: onmiddellijk weggooien.
  • je een oude bidon in je kast hebt gevonden die wellicht al tien jaar oud is. Ook dan kun je beter een nieuwe kopen.
  • je bidon niet meer fris ruikt of een vreemd smaakje afgeeft. Probeer hem dan eens goed te reinigen. Mocht dat niet baten, dan kun je in dit geval ook beter een nieuwe aanschaffen.
white drink-bidons ready for using by sports-event

Hoe gebruik ik mijn bidon het beste tijdens het rijden?

Vind je het spannend om tijdens het fietsen je bidon te gebruiken, dan zijn deze tips misschien een fijne start. Na verloop van tijd zul je merken dat je zekerder wordt op je fiets en ook het pakken van je bidon geen moeite meer is.

  • Oefen met het pakken van je bidon op een recht en rustig stuk weg. Mocht je onverhoopt toch gaan slingeren bij het drinken, dan verklein je in ieder geval de kans dat je tegen een auto aanrijdt. Check ook even of er geen verkeersdrempels aankomen, want dat oefent ook niet fijn.
  • Hoe vaker je je bidon gebruikt, hoe makkelijker het wordt. Leer jezelf dus aan dat je ieder kwartier een slokje probeert te nemen.
  • Focus tijdens het pakken en drinken op de weg voor je. Niet op je stuur en al helemaal niet op je bidon. Zo voorkom je dat je uit balans raakt en oefen je dat je je bidon blind kunt pakken.
  • Zoek uit welke hand voor jou het makkelijkste is om je stuur mee recht te houden in de tussentijd. Dit is per persoon verschillend, maar maakt een wereld van verschil.
  • Gebruik een bidon die precies past in je bidon houder. Een te losse bidon schudt los op de weg, maar een te vaste bidon is moeilijk los te krijgen.
Hoe drink je uit je bidon tijdens het fietsen

Wat is een goede bidon?

Er zijn ontzettend veel goede bidons te vinden op de markt. Bij het maken van je keuze kun je letten op de volgende kenmerken:

  • Afmeting / inhoud
  • Universele pasvorm, zodat de bidon niet te breed is voor je houder
  • Lekvrij
  • BPA-vrij
  • Duurzaam materiaalgebruik, zoals gerecycled kunststof
  • Vaatwasser bestendig

Een bidon die aan al deze kenmerken voldoet is Flux 2.0 bidon van BTTLNS.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.