Een fietstocht van vestingstad naar vestingstad in Oost-Brabant

door

Dat Noord-Brabant mooi is, dat weten wij als echte Brabanders natuurlijk al lang. Toch vinden ook wij steeds weer nieuwe pareltjes in de provincie. Dit keer deden we die ontdekking een stukje te voet, maar grotendeels op de fiets. We reisden af naar het oosten van Brabant en reden over een zelfgemaakte knooppunten fietsroute van vestingstadje naar vestingstadje. Daarbij deden we ook het prachtige natuurgebied Herperduin aan. Alles bij elkaar was het een fijn fiets festijn. En niet alleen vanwege de pracht en praal die de natuur ons voorschotelde.

knooppunten fietsroute Brabant

Knooppunten fietsroute Brabant

Laten we beginnen bij het begin: fietsen volgens een knooppuntenroute. Voor wie dat nog nooit gedaan heeft: het is super easy. Via deze site stippel je zelf je route uit, vervolgens zorg je dat je de betreffende nummers bij de hand hebt en die nummers volg je dan op de bordjes onderweg. Een soort spoorzoeken voor volwassen. Of voor kinderen, want die vinden het ongetwijfeld ook leuk om te doen. Wij gingen voor een fietsroute in het oosten van Brabant met 26 knooppunten, die in totaal 55km lang is. Met als startpunt natuurgebied Herperduin, dat in de Maashorst ligt. Je download de route hier.

knooppunten fietsroute Brabant
Een knooppunten fietsroute in Brabant

Brabantse vestingsteden

Kanonnen, wallen, muren en water. Het zijn de elementen waarmee de Brabantse vestingsteden zich ooit beschermden tegen indringers van buitenaf. Binnen de stadsmuren vond het leven van de gewone mens plaats, wat resulteerde in sfeervolle stadjes met knusse straatjes en authentieke huizen. In Brabant vind je 11 van die fijne vestingstadjes, die als een lint langs de Zuidwaterlinie liggen. Wij combineren in onze route de drie stadjes Ravenstein, Grave en de kleinste van Brabant; Megen. Tussen die laatste twee kun je overigens ook prachtig hiken. Je volgt dan een deel van het Zuiderwaterliniepad.

knooppunten fietsroute Brabant
De Kazemat langs het Zuiderwaterliniepad

Starten (of eindigen) bij uitkijktoren Herperduin

Maar even terug naar het fietsen. We begonnen de dag namelijk in natuurgebied Herperduin in de Maashorst. Wij huurden onze fietsen bij Bike Adventure in Herpen en startten de route daar, maar Pannenkoekenrestaurant Pan&Zo is ook een mooi startpunt. Daar kun je de fietsen nog even laten staan en, door het speelbos, naar de uitkijktoren lopen. Een kleine klim naar de top van de 7 meter hoge stuifwal brengt je bij de voet van de toren. Daarna klim je nog eens 24 meter omhoog, waarna je op 31 meter hoogte een fantastisch uitzicht hebt. Je kunt zelfs het Provinciehuis in Den Bosch en de skyline van Nijmegen zien. Een mooi begin van je fietstocht. Of een geweldige plek voor een zonsondergang op het einde van de dag.

Uitkijktoren Herperduin

Het Klompven en Groot Ganzeven

Dan is het nu toch echt tijd om op de fiets te stappen. Niet voor lang, want even verderop maken we nog twee uitstapjes te voet. Maar eerst laten we de uitkijktoren achter ons en fietsen een klein stukje door totdat we ter hoogte zijn van het Klompven. Daar zetten we de fietsen weer aan de kant en lopen een klein stukje totdat we bij het ven zijn. Je kunt er omheen lopen, maar wij maken alleen wat foto’s en springen snel weer terug de fiets op. Op naar het Groot Ganzeven, dat weer iets verderop ligt. Nog zo’n mooi water dat zeker een bezoekje waard is. Ondertussen genieten we volop van het bos waarin we ons bevinden. In het bos zijn nog veel meer prachtige plekken te bewonderen, maar die bewaren we voor een andere keer.

knooppunten fietsroute Brabant
Het Klompven

Op naar de eerste vestingstad

Na zo’n 5km door het bos te hebben gefietst, gaan we op naar de bewoonde wereld. We rijden noordwaarts tot aan de Maas en schuren daarbij nog even tegen Oss aan. Een paar doorgaande wegen worden gecombineerd met een stukje industrieterrein, maar vooral ook veel mooie Brabantse polderweggetjes. Bij de Maas vinden we het eerste vestingstadje: Megen, waar we ook een klein stukje doorheen fietsen. Een leuke optie in de buurt van Megen is een klein ommetje maken naar Bierbrouwerij Oijen. Een Brabants fietscafé met een groot terras, waar je ook lekker kunt lunchen. Wij besluiten de knooppunten fietsroute nog even te vervolgen tot aan het volgende vestingstadje van Brabant; Ravenstein. En niet voor niets, want daar wacht nog een brouwerij op ons.

knooppunten fietsroute Brabant
Fietsen door Megen

Een stukje bijzondere geschiedenis

Na Megen zijn we de Maas even uit het oog verloren, maar niet voor lang. We volgen de dijk en merken dat we niet de enigen zijn die dit stuk mooi vinden om te fietsen en te lopen. Dit is het deel waar het Zuiderwaterliniepad loopt. Een historische route, waarvan je onderweg nog sporen tegenkomt, zoals de Kazemat net voor Ravenstein. De Kazemat is een bunker die in 1936 werd gebouwd om de spoorbrug van iets verderop te beschermen. Oorspronkelijk bestond de Kazemat uit twee verdiepingen, met kanon en machinegeweer. Inmiddels staat de bunker nog maar deels overeind, maar het platform bovenop is toegankelijk. Een bijzondere plek om zeker even bij stil te staan.

De Kazemat net voor Ravenstein

Wat een feest

Wat een indrukken hebben we al opgedaan de afgelopen kilometers! Ons hoofd is er een beetje vol van en onze maag knort. Gelukkig is het leven een feestje en kun je naast de slingers ook nog ballonnen ophangen. Er is geen betere plek om dat te doen, dan bij Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein, die in Molen De Nijverheid zit. In de molen wordt het bier ambachtelijk gebrouwen en het terras is een prima plek om het Bastion bier te proeven dat in 2016 werd bekroond als “Brabants Lekkerste Bier”. Een andere aanrader is de Quadrupel Bolwerck 10, die de zilveren medaille won in de klasse Zwaar Donker bij de Dutch Beer Challenge. Ook werd dit bier door Misset Horeca gekozen in de top 10 van lekkerste Brabantse bieren. Echt genieten!

Molen De Nijverheid waar ambachtelijk bier wordt gebrouwen

Wat ga je doen?

De kans is natuurlijk wel groot dat al die lekkere biertjes in de benen gaan zitten. Met als gevolg dat de rest van de route fietsen geen optie meer is. Je kunt dan twee dingen doen: 1. Je volgt knooppunt 61, 59, 60 en 17 terug naar het beginpunt bij de uitkijktoren. 2. Je boekt een kamer bij Hotel Stadsherberg De Keurvorst, slaapt een lekker nachtje en vervolgt de route een dag later. Geen last van de biertjes in je benen? Dan snel die fiets weer op, want er wacht nog een mooie toegift op je.

knooppunten fietsroute Brabant
Fietsen door het Brabantse land

Last but not least

Het slotstuk van deze knooppunten fietsroute in Brabant is te vinden in Grave. Het derde en laatste vestingstadje van vandaag. Ook in Grave vind je veel geschiedenis. Doordat Grave heel strategisch zowel aan de Maas als aan de weg van Nijmegen naar Den Bosch ligt, werd het stadje in het verleden meerdere malen slachtoffer van belegeringen. En hoewel de nabijgelegen brug over de Maas een belangrijke rol speelde bij Operatie Market Garden heeft Grave zelf WO2 redelijk ongeschonden doorstaan. Hierdoor kun je er nog prachtige historische woonhuizen bewonderen. Helaas zijn de vestingwerken gesloopt, waardoor je daar alleen nog wat restanten van ziet. Hoe dan ook de moeite waard om doorheen te fietsen of lopen, voordat je de laatste kilometers wegtrapt, op naar het begin- en eindpunt.

Uitkijktoren Herperduin is ook de perfecte plek voor een mooie zonsondergang

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.