Ongeacht of we naar studie of het werk fietsen, boodschappen doen, vrienden bezoeken of richting het sporten gaan, de fiets is een allemansvriend. Neem je jouw tweewieler liever mee op een groter avontuur, zoals dagtochten of bikepack-trips, dan is extra comfort altijd meegenomen. Maar welke gadgets en fietsaccessoires zijn absolute must haves?
Zo kies je de juiste gadgets voor op de fiets
Gelukkig is het dankzij de meestal vlakke routes in Nederland niet nodig om een professionele fiets te kopen. In Oostenrijk is een e-mountainbike bijvoorbeeld erg praktisch, terwijl je in Nederland prima overweg kan met een omafiets of e-bike. Uiteraard moet de fiets wel zo veilig en aangepast mogelijk zijn om aan je eigen comfort-wensen te voldoen.
Als je bijvoorbeeld de navigatie-app op je smartphone wilt gebruiken voor je dagelijkse etappes, is een geschikte smartphonehouder de beste keuze. Dit is echter natuurlijk niet bedoeld om je te verleiden om bij elk stoplicht the Whatsappen, mailen of ontspannen spelen bij een live casino online te doen.
Noodzakelijke items voor op de fiets
Je bestemming veilig bereiken moet de topprioriteit zijn en daarom zijn bijvoorbeeld fietslampen essentieel. Heb je geen of ondeugdelijke verlichting, dan ben je naast een gevaar voor jezelf en het verkeer ook strafbaar bezig en riskeer je een boete van € 70. Ook reflectoren moeten aanwezig zijn en kunnen je een € 45 boete opleveren. Excuses zoals een lege fietsaccu of lampjes vergeten zijn geen rechtsgeldige redenen en leveren je gewoon een boete op.
11 gadgets voor op de fiets
1. De fietshelm
Nederland is fietsland pur sang en de fietshelm is nog niet echt ingeburgerd. Op een speed pedelec is het verplicht, maar op de meeste andere fietsen (nog) niet. Als je een helm koopt, is het zeker de moeite waard om een paar euro meer uit te geven en te kiezen voor een hoogwaardig model met geïntegreerde extra functies. Er zijn nu bijvoorbeeld helmen waarin niet alleen duidelijk zichtbare LED’s voor en achter zijn geïntegreerd, maar zelfs richtingaanwijzers die kunnen worden bediend met een afstandsbediening op het stuur. De batterijen kunnen in korte tijd worden opgeladen. Echte hightech helmen zijn zelfs in staat om vallen te detecteren en vervolgens een automatisch noodoproepsysteem te activeren.
2. Achterlichten met extra veiligheidsfuncties
Er is ook grote technologische vooruitgang geboekt op het gebied van achterlichten. Veel modellen hebben nu een remlichtfunctie om beter zichtbaar te zijn in stadsverkeer en ongelukken te voorkomen. Als je nog veiliger de weg op wilt, kun je ook kiezen voor achterlichten met geavanceerde sensoren die naderende voertuigen op radar herkennen en waarschuwingssignalen afgeven.
3. GPS-apparaten en fietscomputers voor nauwkeurige navigatie
Je kunt het benodigde kaartmateriaal downloaden naar een fietscomputer en GPS gebruiken om je locatie te bepalen en te navigeren. Hoogteprofielen, gemiddelde snelheid en vele andere gegevens worden ook geregistreerd. Als je ook je fysieke prestaties wilt meten, kun je de apparaten aansluiten op je eigen trackers en zo nauwkeurige analyses uitvoeren.
Efficiënte navigatie voor perfecte routeplanning
Maar je kunt ook vertrouwen op handige tools zoals Google Maps. Vergeleken met conventionele kaarten heeft de digitale versie veel voordelen, omdat deze altijd up-to-date is, wegwerkzaamheden en real-time verkeer laat zien en je verschillende routes kan tonen.
4. Smartphonehouder
Het beste is om onafgeleid te fietsen. Mocht je toch een navigatie-app willen gebruiken, dan is een goed passende houder ideaal om het scherm altijd in beeld te hebben. Let op waterdichtheid en het toestel beschermen tegen schokken. Varianten met een oplaad-mogelijkheid worden aanbevolen voor langere tochten. Met e-bikes kan je een extra kabeltje aan laten leggen vanuit de accu.
5. Reparatieset
Er kan altijd iets onvoorzien gebeuren en de dichtstbijzijnde stad of fietsenmaker kan ver weg zijn. Een klassieke band-reparatieset is daarom een absolute must-have en kan ook gemakkelijk worden opgeborgen in een tas of onder het zadel, dankzij de ruimtebesparende tools. Let erop dat je bandenlichters, plakmateriaal, lijm en een pompje bij je hebt. Er zijn ook CO2-patroonpompen of elektrische pompen die je banden in no time weer vullen.
6. Multitool
Dankzij hun compacte ontwerp hebben deze multitools alles wat je nodig hebt voor lekke banden onderweg: tang, inbussleutel, schroevendraaier en een kettingpons. Ze passen gemakkelijk in een klein tasje dat aan het frame of onder het zadel wordt bevestigd.
7. Zadel en stuurgrepen
Gelkussentjes in het zadel voorkomen drukpunten tijdens lange perioden van zitten. De vorm van het zadel moet ook geoptimaliseerd zijn voor het postuur en het lichaamsgewicht van de fietser en op de perfecte hoogte zitten. Daarnaast maken ergonomische stuurgrepen een groot verschil omdat ze trillingen absorberen en de polsen beschermen.
8. Drinksystemen voor een constante toevoer van vloeistoffen
Je moet ook nadenken over regelmatige hydratatie tijdens het fietsen. Camelbaks met een geïntegreerde drinkslang zijn de handigste optie, omdat je beide handen aan het stuur kunt houden. Als alternatief kun je met een fleshouder op het frame drinken zonder te stoppen. Zorg ervoor dat je je bidons voldoende wast en op tijd vervangt.
9. Opladers op zonne-energie
Als je duurzaam wilt reizen of voorbereid wilt zijn op afgelegen bestemmingen, kun je je GPS-apparaten of smartphones opladen met een apparaat op zonne-energie. Deze lichtgewicht maar zeer robuuste metgezellen kunnen gemakkelijk aan de fiets worden bevestigd om energie te verzamelen terwijl je rijdt. Als je ook je fietsaccu wil opladen, heb je wel echt een stevig powerstation nodig.
10. Bluetooth tracker voor het lokaliseren van de fiets
Deze apparaten zoals bijvoorbeeld de Apple AirTag zijn soms net zo groot als een knikker, maar lokaliseren de fiets betrouwbaar in geval van diefstal en kunnen verbinding maken met apps voor real-time tracking.
11. Bagagedrager en fietstassen voor alle weersomstandigheden
De bagagedrager moet een groot draagvermogen hebben en mag je evenwicht niet in gevaar brengen. Er zijn vaak extra houders nodig voor kampeeruitrusting, sportuitrusting en dergelijke, die meestal aan je behoeften kunnen worden aangepast. Zadeltassen omvatten waterdichte modellen met praktische binnenvakken die je met een simpele handomdraai kunt bevestigen en losmaken. Sommige kunnen zelfs worden omgebouwd tot rugzak.
12. De juiste kinderstoeltjes
Gaan de kids mee op de fiets, zorg dan voor de juiste kinderstoeltjes. Ze kunnen in eerste instantie prima voorop de fiets en naarmate ze ouder worden, gaan ze naar achteren. Bespaar niet op kinderstoeltjes en zorg ervoor dat ze veilig in en uit het stoeltje gehaald kunnen worden. Bekijk eveneens goed dat de voetjes niet tussen de spaken kunnen komen.