Review: Absolute Cycling The One fietscomputer: Nederlandse trots in een strak jasje

door

Waar ik een jaar of 5 geleden nog een van de eerste was, valt mij echt op dat in mijn “fietswereld” een fietscomputer bij niemand meer ontbreekt, maar wat is nu echt een fijne fietscomputer? Ik merk dat ik soms overspoeld wordt door functionaliteiten en overbodige opties. En hier speelt Absolute Cycling met de lancering van zijn gloednieuwe The One fietscomputer slim op in. Eenvoud, goed werkende functionaliteit en Nederlandse logica, maar wel in een strak jasje, zo vat ik The One samen. Benieuwd of het iets voor je is? We hebben The One uitgebreid getest.

The One van Absolute Cycling: eenvoudig design, zonder afleiding

Wat ik het meest waardeer aan The One van Absolute Cycling, is de eenvoud. Geen ingewikkelde menu’s of onnodige functies. Gewoon een strak en gebruiksvriendelijk design met een groot, helder scherm. Het hoge resolutie-display zorgt ervoor dat alles goed leesbaar is, zelfs in fel zonlicht of in het donker. Wat me ook opvalt is de kleur en afwerking – het heeft een mooi, modern, gestroomlijnd uiterlijk. Ook het rode wegwijzer pijltje op het groene achtergrondscherm zorgt ervoor dat je met een snelle blik kan zien of je nog op de juiste route zit. Hierin scoren ze echt hoog.

Gebruiksvriendelijke ervaring staat voorop bij Absolute Cycling

De bediening van The One vereist in het begin even een kleine gewenning. Er is geen touchscreen, wat misschien wat verouderd klinkt, maar ik heb er eigenlijk geen moeite mee gehad. Het ervaart meer rust tijdens het fietsen.

De drie grote knoppen – links, midden, rechts – werken goed. Het navigeren door de schermen voelt natuurlijk aan, vooral als je hem eenmaal op je fiets hebt bevestigd.  Bij het bedienen van de computer in de hand voelt het wat vreemd aan, maar zodra je op de fiets zit, merk je dat er goed is nagedacht over de ergonomie.

Via de app stuur je de Absolute Cycling fietscomputer aan. Niets nieuws onder de zon. Het is wel belangrijk om van tevoren kaarten te downloaden, deze heb je nog nodig voor routenavigatie. Ik woon tegen de Duitse grens, dus ik heb zowel Nederland als Duitsland gedownload. Ga je ermee op fietsvakantie naar het buitenland, dan is het handig om de kaarten vooraf gedownload te hebben. 

Wat ik persoonlijk erg nice vind, is de mogelijkheid om via de app eindeloos veel schermen in te stellen. Je kunt deze eenvoudig aan- en uitzetten, zodat je bijvoorbeeld voor een MTB-rit een minder uitgebreid scherm gebruikt, terwijl je voor een rit met de racefiets voor meer details gaat.

Dit maakt de fietscomputer te personaliseren en is een grote meerwaarde. Het draait uiteindelijk om gebruiksgemak en flexibiliteit, en daar blinkt The One in uit.

Duurzaamheid van Absolute Cycling

Duurzaamheid is ook iets waar Absolute Cycling absolute punten scoort. Ik ben altijd op mijn hoede voor valse beloften en doe onderzoek voordat ik iets aanschaf. Wat me geruststelt, is dat The One circulair is ontworpen. Losse onderdelen zoals bijvoorbeeld het scherm en de behuizing kunnen vervangen worden. Het scherm is dus te repareren.

Software updates & toekomstige updates

Wat ik ook erg interessant vind, is dat The One dankzij software-updates klaar is voor de toekomst. Integratie met Strava en het koppelen van vrijwel alle sensoren, zoals een hartslagmeter, werkt al uitstekend. Functies zoals een back-to-start-optie of het beëindigen van een route tijdens het navigeren ontbraken in het begin, maar zijn inmiddels via updates toegevoegd. Dit betekent dat je Absolute Cycling fietscomputer in de loop der tijd alleen maar beter wordt. Een slimme manier om ervoor te zorgen dat je investering relevant blijft.

Batterij niveau & oplader

Het batterijniveau wordt in percentages weergegeven op het scherm tijdens het rijden. Hierdoor kun je inschatten of je de fietscomputer nog moet opladen voordat je op pad gaat. Gemiddeld gaat de batterij ongeveer 15 tot 20 uur mee, afhankelijk van de helderheid van het scherm. De fietscomputer maakt gebruik van een eigen oplader: met een simpele draaibeweging klik je de twee gouden pinnen vast op het docking station. Mijn eerste reactie was: huh, waarom geen universele oplader? Maar na een paar keer testen begrijp ik de keuze helemaal. Het ontwerp zonder kwetsbare USB-poort voorkomt dat er stof of water in kan komen. Daarnaast ziet het er ook nog eens stijlvol uit.

Navigatie en routeplanning op de Absolute Cycling The One

Navigatie is waar de Absolute Cycling The One zich echt laat zien. Als je per ongeluk van de route afwijkt, zoekt de fietscomputer meteen een nieuwe route. Geen irritante omleidingen, onnodige piepjes of gekke bochten zoals je soms bij andere systemen ziet. Het geeft je gewoon de snelste, meest logische route terug. 

Het plannen van een route is echt super eenvoudig. Als je, net als ik, je routes bouwt in Komoot, hoef je alleen maar de GPX te downloaden en deze via de Absolute Cycling app te uploaden naar je The One fietscomputer.

Het handige is dat alleen je eerstvolgende route zichtbaar is en niet de routes die je pas over een paar maanden wilt fietsen of de honderden andere routes die je eerder ooit op je fietscomputer hebt gezet. Via de app kan je namelijk je routes inplannen. 

Waar ik mijn fietsvrienden bij het wegfietsen vaak zie zoeken naar de juiste route op hun computer, maakt The One het starten van je rit juist soepel en snel. Geen gedoe, gewoon direct op pad.

Prestaties en nauwkeurigheid

Als het om nauwkeurigheid gaat, is de fietscomputer spot on. De hoogte is heel precies, wat belangrijk is voor iemand die graag off-road of in heuvelachtig terrein fietst. De snelheid, de route en andere statistieken worden direct en accuraat weergegeven. Het is gewoon duidelijk dat de makers van The One echt hebben nagedacht over de prestaties en zelf ook fietsen. 

Kleine verbeterpunten en extra features

Wat ik wel mis, zijn enkele van de handige extra features die je soms bij andere merken ziet, zoals een indicator voor wanneer je een colletje begint of een sprongetje hebt gemaakt. Dat zou voor mij echt een leuke toevoeging zijn. Het toffe is dat dit dus wel uitgerold gaat worden. Ook de optie om het geluidsvolume van de aanwijzingen aan te passen, zou welkom zijn. 

Al met al; Absolute Cycling is erg goed

Al met al kan ik niet anders dan zeggen dat ik enorm onder de indruk ben van de Absolute Cycling The One. Het is een fietscomputer die simpel is in gebruik, maar tegelijkertijd uitstekende prestaties levert. Het feit dat het een Nederlands merk is, maakt het nog specialer voor mij. Het geeft me een beetje trots om te weten dat dit product van Nederlandse bodem komt. En met de aankomende software-updates blijft de fietscomputer alleen maar beter worden.

Als je op zoek bent naar een betrouwbare, duurzame en gebruiksvriendelijke fietscomputer, dan is The One absoluut een aanrader. The One is online en bij een geselecteerd aantal wielerspeciaalzaken te koop voor €599.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.