Als je dit artikel leest dan hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen waarom een fietsendrager zo ontzettend praktisch is. Een weekendje naar vrienden, een fietsvakantie in Frankrijk of een uitdagende mountainbiketrail. Wij Nederlanders nemen de fiets overal mee naartoe. Onze Zweedse vrienden van Thule begrijpen dit maar al te goed. Met de Thule Epos 2 fietsendrager was het vervoer van je fiets nog nooit zo eenvoudig. Het is een feestje. De klasse druipt er echt van af. In dit artikel benoem ik stapsgewijs de punten die er voor mij uitspringen. Ik kom eigenlijk alleen maar op plusjes uit.
Waarom een fietsendrager?
Tot voor kort vervoerde ik mijn fiets nog in mijn kofferbak. Dit vond ik altijd zo’n gedoe. Bovendien is de kans op beschadiging van je frame groot en wordt de bekleding van je auto hartstikke vies. In de wereld van nu willen we toch gewoon gemak en comfort? Dan biedt de Thule Epos 2 uitkomst.
Thule Epos 2: Geschikt voor een breed scala aan fietsen (inclusief e-bikes)
Het plaatsen van verschillende type fietsen gaat snel en moeiteloos. Dat is inclusief e-bikes. Dankzij de telescopische fietsarmen met draaibare bevestigingspunten monteer je je fiets in een oogwenk en kruip je met een gerust hart achter het stuur. Zelf gebruik ik de achterdrager nu wekelijks voor het vervoeren van mijn mountainbike. Mijn Trek Top Fuel 9.7 heeft een dikke onderbuis, maar door de brede en verstelbare telescopische arm gaat de bevestiging vlot.
Uitstekend draagvermogen van de Thule Epos 2
Met een indrukwekkend laadvermogen van 30 kilogram per fiets, is het vervoeren van zware e-bikes geen enkel probleem meer. Thule heeft hierin echt goed ingespeeld op de trend dat ook steeds meer mensen met de e-bike op pad gaan. Rijd je nu nog geen e-bike, maar over een paar jaar misschien wel? Dan is dit een goede investering voor de toekomst.
Beschadiging van je fiets is verleden tijd
Een royale tussenruimte van 25 centimeter tussen de fietsen minimaliseert het risico op contact tussen de fietsen. Zo hoef je niet bang te zijn voor beschadiging van het frame en is het verpakken van je fiets met bubbeltjes plastic of schuimbuizen verleden tijd. Door te werken met extra verpakking verhoog je ook nog eens de kans dat je fiets niet goed bevestigd is. Met alle gevolgen van dien. Niet doen dus.
Thule Epos 2 meer geschikt voor brede banden
Met pompgespen, die zijn uitgerust met handig ratelmechanisme en speciale wielbanden, kun je snel en moeiteloos banden tot 3,2 inch vastzetten. Of zelfs tot 5 inch met een optioneel verkrijgbaar accessoire. Ikzelf rijd met banden van 2,40 inch en ik kan bevestigen dat er nog voldoende ruimte over is voor het monteren van bredere banden. Ga je de fietsendrager enkel en alleen gebruiken voor het vervoeren van je racefiets? Dan is deze fietsendrager wel wat overgekwalificeerd. Aan alles merk je dat hij echt bedoeld is voor het vervoeren van zwaardere fietsen met brede banden.
Handige toegang tot de kofferbak
Met de praktische kantelfunctie via een voetpedaal creëer je ruimte om de kofferbak te openen. Zelfs wanneer de fietsen al achterop de auto staan. Zo is het niet nodig om de fietsendrager te demonteren. Het verbaast me echt hoe ver je de fietsen naar achter kan kantelen zonder kracht te zetten op het pedaal.
Vlotte installatie van de Thule Epos 2 fietsendrager
De montage van de fietsendrager op de trekhaak gaat snel en moeiteloos. Met het zelfstabiliserende mechanisme blaast Thule zijn concurrenten echt weg. Dankzij deze techniek staat de drager nooit schuin op de trekhaak en is netjes horizontaal uitgelijnd. Met 17 kilogram vind ik de fietsendrager wel wat aan de zware kant. Het bevestigen van de fietsendrager kan dus best wat kracht kosten.
Gemakkelijk mee te nemen
Dankzij de ingebouwde handvatten kan de fietsendrager gemakkelijk worden meegenomen. Ikzelf laat de fietsendrager liever niet in de auto liggen als ik hem niet gebruik. Met de opgevouwen afmeting van 69 x 27 x 73 centimeter ligt de drager in mijn kofferbak toch een beetje in de weg. Ik sla de fietsendrager op in de schuur en door de handvatten gaat verplaatsen snel en soepel. Hier is over nagedacht.
De fietsreparatiestandaard van de Thule Epos 2
De fietsreparatiestandaard is een praktisch hulpmiddel waarmee je na een rit gemakkelijk onderhoud aan je fiets kunt uitvoeren. Ideaal om snel je versnellingen bij te stellen of je fiets schoon te spuiten. Deze feature stelt fietsers in staat om kleine reparaties en onderhoudstaken ter plaatse uit te voeren, wat vooral handig kan zijn tijdens lange fietstochten of vakanties. Een leuke eigenschap voor de hobbyist.
Alles veilig op slot
Beveilig je fietsen stevig op de fietsendrager en zet de drager veilig vast aan je auto, compleet met ingebouwde sloten. Hierdoor kan je met een gerust hart een terrasje pakken na het fietsen, zonder paniekerig je fietsen in de gaten te moeten houden.
Technische specificaties Thule Epos 2
Maximaal aantal fietsen: 2 | Maximale wielmaat: 29″ (diameter) |
Laadvermogen: 60 kilogram | Maximale wielbasis: 1.350 mm |
Maximale gewicht per fiets: 30 kilogram | Afstand tussen fietsen: 25 cm |
Maten: 69 x 126 x 22 cm | Geschikt voor carbonframe |
Opgevouwen afmetingen: 69 x 27 x 73 cm | 13-pin elektriciteitsstekker |
Gewicht: 17.3 kg | Kantelfunctie (met fietsen) |
Geschikt voor frames met diameter 22-90mm | Geschikt voor auto’s met reservewiel aan de buitenkant |
Max. bandbreedte: 3 inch (met Thule XXL Fatbike Wheel Straps 4,7 inch) | Prijs: €1.195,95 |
Thule Epos 2: de meest complete fietsendrager
Het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ gaat hier zeker niet op. De adviesprijs is €1.195,95. Voor minder dan de helft zijn er ook fietsendragers te vinden op de markt, maar je krijgt dan gewoon minder.
Met al zijn functies biedt de Thule Epos 2 fietsendrager zowel gemak als veiligheid voor fietsers, of je nu een weekendje weg gaat, een lange fietstocht onderneemt, of gewoon je fiets wilt meenemen voor avontuurlijke ritten. Met de Epos 2 van Thule was reizen met de fiets nog nooit zo eenvoudig.
Thule fietsendrager zonder trekhaak
Mocht je geen trekhaak hebben? We schreven eerder twee artikelen over de Thule ProRide dakfietsendrager. Een review artikel en een instructie met hoe je de Thule dakfietsendrager kunt plaatsen.