Marjolein Smidt is oncologisch chirurg bij het Maastricht UMC. Zij stelt in Editie NL dat jongeren onder de 16 jaar niet meer op een elektrische fiets zouden moeten rijden. Wij hebben als volwassenen makkelijk praten, maar daar zit natuurlijk wel wat in. Op de e-bike verbrand je namelijk minder calorieën waardoor je overgewicht in de hand werkt. Volgens Smidt is de toename van overgewicht problematisch: “Overgewicht op latere leeftijd corrigeren is heel lastig.”
Leeftijd blijft voer voor e-bike discussie
De leeftijd van de e-bike is natuurlijk al langer voer voor discussie. Meestal zijn het de senioren die het moeten ontgelden. Ze gaan sneller dan je denkt en kunnen vanwege de leeftijd niet snel genoeg anticiperen. Dat bleek ook uit recent onderzoek van het CBS. Ouderen op de e-bike is dus geen beste combinatie. Daar hoort volgens Smidt een nieuwe generatie bij: jongeren onder 16 jaar. Niet alleen vanwege een toename in het aantal ongelukken maar ook omdat tieners hun lijf moeten trainen: “Een jong lijf moet gewoon trainen. Alles wat je aan conditie hebt is een soort bonus voor de rest van je leven.”.
Nuance is op z’n plaats
Elk verhaal kent twee kanten. Zo ook de discussie van jongeren op de elektrische fiets. In het nieuwsartikel van Editie NL nuanceert Thijs Eijvogels, fysioloog bij het Radboudumc, het bericht. “Mensen die normaal gesproken de bus of trein zouden nemen, pakken nu de fiets”, geeft hij aan. Daar valt natuurlijk ook wel iets voor te zeggen. Het blijft daarom lastig om een generieke uitspraak te doen.
Het is zoeken naar de juiste balans
Volgens Eijvogels draait het om balans. “Als wat je eet en wat je verbruikt niet in evenwicht is, dan heeft dat natuurlijk invloed op je lichaamssamenstelling. En dat heeft ook wel toekomstige effecten. Dat is waarschijnlijk ook waar de onderzoeker op hint. Maar het draait meer om een algehele gezonde levensstijl.”
Bron: Editie NL
Wat vindt The Bike hier nou van?
Wel of geen elektrische fiets, de keuze is natuurlijk helemaal aan jezelf. Laat dat voorop staan. Maar wie kerngezond is en op 15 km van school of werk woont hoort wat ons betreft niet op een e-bike te fietsen. Maximaal 1 uur fietsen is prima te doen op een prima fietst.
En ja, misschien romantiseren wij de goodold fiets maar er zit zoveel moois in het oldskool fietsen. Juist het afzien en het trotseren van weersinvloeden maken je een sterker mens. Zowel mentaal als fysiek. Dat zal iedere fietser beamen. Het lijkt zo klein maar heeft een groot effect. Dat het soms even tegenzit en dat dat oké is, dat neem je mee voor de rest van je leven. Een verbod is wat dat betreft wat heftig en lastig te reguleren. Een betere gezondheid begint bij jezelf.
Hoe denk jij over dit onderwerp? Laat gerust een reactie achter in de comments.